Van Dam gaat op Afrikaanse aardappelreis

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) brengt van 13 tot en met 16 juni een bezoek aan Kenia en Tanzania. Daarbij is er veel aandacht voor de lokale aardappelsector en het vergroten van oogsten.

Van+Dam+gaat+op+Afrikaanse+aardappelreis
© RijksoverheidValerie Kuypers

De reis staat verder voor een groot deel in het teken van het bevorderen van de voedselzekerheid en het verder versterken van de wederzijdse handelsbetrekkingen.

Van Dam bezoekt in Kenia en Tanzania diverse bedrijven in de aardappel- en bloemensector. Ook spreekt hij met ministers uit de beide Oost-Afrikaanse landen over nauwere samenwerking op het gebied van land- en tuinbouw, ontwikkeling van de zuivelsector, maatschappelijk verantwoord ondernemen, fair trade, bestrijden van wildlife crime en het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Grotere oogsten

Kenia (46 miljoen inwoners) en Tanzania (51 miljoen) hebben te maken met een sterke bevolkingsgroei. In beide landen stijgt het aantal inwoners jaarlijks met circa een miljoen.

Van Dam: 'De productie moet dus omhoog, maar dan wel op een duurzame manier. De 'slimme' Nederlandse aardappel biedt uitkomst. Die is voedzamer dan mais, rijst en tarwe, voor de teelt is minder water en kunstmest nodig en hij is beter bestand tegen klimaatverandering.'

Projecten

Met het Nederlandse pootgoed en de juiste investeringen kunnen lokale boeren hun productie vier tot vijf keer verhogen. In 2012 is al een begin gemaakt met een aantal projecten in Kenia.

Die aanpak wordt nu ook door Tanzania omarmd. Daarbij gaat het naast het vergroten van de oogst ook om het vermijden van bederf door het optimaliseren van verwerking, transport en opslag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer