Beter+kalf+alleen+door+samenwerking+%28video%29
Nieuws
© Ilona Lesscher

Beter kalf alleen door samenwerking (video)

De kwaliteit van kalveren moet omhoog. In de mesterij moet dat leiden tot een lager antibioticagebruik. Voor de melkveehouder tot een hogere kalverprijs. Dat kan alleen door samen te werken.

Melkveehouder en kalverhouder hebben elkaar daarbij nodig. 'We zijn aan elkaar gelieerd en dat vergeten we wel eens', zei Cees Romijn van LTO Melkveehouderij op de Dag van het Kalf.

Dat was een coproductie van LTO Kalverhouderij en de Vereniging van Kalverhouders (VVK).

Onderlinge afhankelijkheid

De Dag van het Kalf stond 21 mei in het teken van die onderlinge afhankelijkheid. De helft van de kalveren die de Nederlandse kalverhouders jaarlijks opzetten, komt uit Nederland.

Wil de kalverhouderij het antibioticagebruik verder reduceren, dan moet de kwaliteit van de opgezette kalveren omhoog. De basis daarvoor wordt gelegd op het melkveebedrijf, zo viel te beluisteren bij de verschillende sprekers.

Grote variatie

Ter illustratie toonde kalverhouder Chris de Jong de gewichten van zijn laatst geslachte koppels kalveren. Die gewichten liepen uiteen van 127 tot 187 kilo, terwijl het gros rond de 160 kilo zat.

De voeding in de laatste maanden van de dracht en een goede biestvoorziening zijn cruciaal als het gaat om kwalitatief goede kalveren. En dat geldt ook voor het vrij zijn van BVD en IBR. 'BVD en IBR maken van kalveren levende tijdbommen', aldus CVI-onderzoeker Antonis.

Kwaliteit betalen

De kalverhouderij wil naar een systeem waarbij een melkveehouder voor beter presterende kalveren een hogere prijs krijgt. Henny Swinkels van de Van Drie Group gaf aan dat met het Kalf Volg Systeem ook daar slagen zijn te maken.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer