LTO+Noord+baalt+van+afblazen+veedebat
Nieuws
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

LTO Noord baalt van afblazen veedebat

Het akkoord tussen LTO Noord en de Natuur en Milieufederatie Drenthe over de intensieve veehouderij in gemeente Aa en Hunze heeft donderdagavond tot het vroegtijdig afblazen van de commissievergadering over het concept-bestemmingsplan buitengebied geleid.

De mededeling van wethouder Henk Heijerman aan het begin van de vergadering dat een compromis tussen LTO Noord en de Natuur Milieufederatie over het intensieve veehouderijbeleid aanstaande is viel slecht bij onder andere D66 en PvdA.

'Ik rol van mijn stoel van verbazing', zei PvdA-commissielid Henk Santes. 'Te elfde ure wordt verteld dat er nog iets in de pijplijn zit. Wij moeten onze reacties bijstellen.'

Commotie

VVD'er Willem Bartelds snapte de commotie niet. 'Het lijkt een beetje de goede kant op te gaan voor mensen die niets van intensieve veehouderij willen hebben en nu kan de discussie niet plaatsvinden.'

Voorzitter Hans Mentink van LTO Noord-afdeling Aa en Hunze en Assen vond het jammer dat de commissievergadering werd afgeblazen. 'Het is min of meer een heugelijke feit dat wij met de Natuur en Milieufederatie tot een compromis zijn gekomen.'

'De oppositie wilde een harde discussie voeren over ongebreidelde groei van de intensieve veehouderij , maar de angel is er door ons uitgehaald. Ze wilde daarmee scoren. Hierdoor stuur je wel een publieke tribune naar huis.'

Welzijn

LTO Noord en de natuur- en milieufederatie kwamen onlangs tot overeenstemming dat de dertien bedrijven met een neventak intensieve veehouderij bij recht tot 0,8 hectare kunnen uitbreiden en bij wijziging tot 1,5 hectare. Hiervoor moet een milieu- en welzijnsaspect aan ten grondslag liggen.

De voorzitter van de commissie besloot na een tweede schorsing de vergadering door te schuiven naar eind juni. 'Met onwillige honden is het slecht hazen vangen', gaf hij aan. De gemeenteraad besluit 5 juli over het bestemmingsplan.

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer