Verzilting bestrijden met drainage

Systeemgerichte drainage verkleint de kans op zoutschade op percelen. Een proef in kader van project Spaarwater in Herbaijum wijst dat uit. Friese Statenleden lieten zich vorige week bijpraten over het project en namen een kijkje op het proefperceel.

Verzilting+bestrijden+met+drainage
©

In project Spaarwater wordt uitgezocht hoe de verzilting in het Waddengebied kan worden tegengegaan en hoe boeren het aanwezige zoete water efficiënter kunnen gebruiken.

Een van de proeflocaties is een graslandperceel in Herbaijum, waar systeemgerichte drainage is aangelegd.

Vasthouden

De uiteinden van de bestaande drainagebuizen zijn gekoppeld en omhoog gebracht, zodat het water niet meteen de sloot in stroom, maar kan worden vastgehouden.

Hierdoor wordt de zoetwaterlens tussen de drains in de droge zomermaanden vastgehouden en dat voorkomt droogte- en zoutschade. Als het land te nat wordt, kan het grondwaterpeil in een regelput worden gestuurd.

'De kunst is nu om het ideale grondwaterniveau te bepalen, want je wilt ook weer geen natschade', legt projectleider Jouke Velstra uit.

Knoppen

Drainage en drooglegging zijn belangrijke knoppen waaraan kan worden gedraaid om de verzilting tegen te gaan, stelt Wilbert Elderhorst van provincie Fryslân.

Hij heeft aan verschillende verziltingsonderzoeken meegedaan. Volgens hem moet er serieus naar de drooglegging in de kuststrook worden gekeken in de strijd tegen verzilting.

Perspectief

Aangepaste drainage, zouttolerante gewassen en gewasveredeling zijn factoren waarmee een boer op de verzilting kan inspelen. Elderhorst ziet geen perspectief voor zilte teelten; daar is de markt de klein voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer