Verzilting+Westen+raakt+boer+en+tuinder+in+hart
Nieuws
© Rijkswaterstaat

Verzilting Westen raakt boer en tuinder in hart

De LTO Noord-besturen in Noord- en Zuid-Holland roepen minister Melanie Schultz van Infrastructuur & Milieu op de risico's van verzilting in beide provincies serieus te nemen.

De zoetwatervoorziening voor de land- en tuinbouw komt mede door allerlei grote geplande waterwerken in gevaar.

Volgens provinciale bestuurders Kees Stoop (Noord-Holland) en Arie Verhorst (Zuid-Holland) staat Rijkswaterstaat allerlei grootschalige ingrepen toe in het hoofdwatersysteem, zonder dat daarbij voldoende rekening wordt gehouden met de verziltende effecten.

Haringvlietsluizen

Bij Den Helder wordt de Kooyhaven aangelegd, de zeesluizen bij IJmuiden worden vergroot, de Nieuwe Waterweg wordt verdiept en de Haringvlietsluizen worden verdiept.

'Deze ingrepen dragen nog verder bij aan de verzilting van het systeem en de zoetwaterbuffers, die we zo hard nodig hebben', aldus Verhorst.

Kapitaalintensieve teelten

Volgens Stoop levert het zout grote schade op aan gewassen, met name aan de kapitaalintensieve teelten.

'Denk daarbij aan zaadgoed, pootaardappelen, bloembollen, groenten, bomen en bloemen. Deze worden onder andere geteeld in de Greenports en Seedvalley. Verzilting van deze vruchtbare grond raakt de land- en tuinbouw in het Westen in het hart.'

In kaart

De LTO Noord-bestuurders vragen Schultz om de verzilting van het systeem en de zoetwatervoorziening goed in kaart te brengen, mogelijke oplossingen aan te dragen en geen verdere grote ingrepen in het watersysteem goed te keuren.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer