Nederland+stemt+in+met+toelating+glyfosaat
Nieuws
© nieuwe oogst

Nederland stemt in met toelating glyfosaat

Nederland steunt een verdere toelating van negen jaar van glyfosaat in de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat deze toelating kan worden ingetrokken als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het middel gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Nederland stemt daarmee in met het voorstel dat de Europese Commissie deze week aan de lidstaten ter goedkeuring voorlegt.

Naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer wilde Nederland aanvankelijk wachten op de uitkomst van ECHA-onderzoek naar de kankerverwekkendheid van glyfosaat.

Dat onderzoek blijkt op zijn vroegst pas over een jaar te kunnen worden afgerond. De bestaande toelating van glyfosaat loopt af op 1 juli van dit jaar.

Wetenschappelijk advies

'Gelet op het feit dat geen van de onafhankelijke toetsingen door EFSA, Duitsland, de andere 27 lidstaten, waaronder toetsing door het Ctgb en RIVM heeft geleid tot het advies de toelating van glyfosaat in te trekken, heeft Nederland aan de Europese Commissie aangegeven in te kunnen stemmen met hernieuwde toelating', schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

De goedkeuring moet wel onverwijld worden ingetrokken als ECHA tot de conclusie komt dat glyfosaat kankerverwekkender is dan tot nu toe wordt aangenomen.

Begrijpelijk

Voorzitter Joris Baecke van werkgroep Plantgezondheid van LTO Nederland zegt de lijn van Van Dam te kunnen volgen.

'De staatssecretaris baseert zich op advies van instanties die daarvoor in het leven zijn geroepen', zegt hij, wijzend naar onder andere het EFSA en het Ctgb.

Motie

Een nieuwe PvdD-motie van Marianne Thieme en Frank Wassenberg (tijdelijke vervanger van Esther Ouwehand vanwege ziekte), waarin de regering wordt opgeroepen om tegen de hernieuwde toelating te stemmen, ontraadt Baecke.

'Die is niet gebaseerd op het wetenschappelijk oordeel van instanties als het EFSA en het Ctgb.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer