Inkuilen

Het feldrogende weer van de twee weken voor Pinksteren heeft de winning van een optimale voorjaarskuil in het water gegooid. Zeker in Oost-Nederland.

Inkuilen
© NO

We zijn dertig uur voor het inkuilmoment begonnen met maaien, wat toch te vroeg was. Het hakselen deed nogal wat stof opwaaien.

De laatste jaren hebben we al het gras in ronde balen geperst: een inkuilmethode die snel conserveert en je flexibel maakt in de keuze welke partij je wanneer en in welke combinatie gaat voeren.

Jong maaien

Elke baal is weer een fris kuiltje en we proberen het liefst jong te maaien. Dit geeft een snel en smakelijk kuilgras waarbij een droger product dit weer vertraagt en veiliger maakt. Dit droge gras is eigenlijk alleen geschikt voor een baal om verliezen bij uitkuilen te voorkomen.

Ondanks alle voordelen zijn we dit jaar toch overgestapt op gras hakselen. Thuisbezorgd en balen rijden hoeft niet meer.

Drogestofopname

Belangrijkste reden hiervoor is dat we de drogestofopname te laag vinden ondanks de smakelijkheid van de balen, maar deze zijn misschien door het hoge drogestofgehalte te traag verteerbaar. In droge balen vindt geen of nauwelijks vorming van melkzuur plaats en de suiker komt moeilijk beschikbaar ofwel lost niet op.

De bedoeling was om natter te hakselen, maar dit beoogde effect is grotendeels door de weersomstandigheden tenietgedaan. Sneller schakelen dus. Uiteraard is dit moeilijk in een vol programma van de loonwerker. Ook moet dit kortere product leiden tot een betere en snellere menging en moet het homogeen worden gelost.

Nieuwe melkstal

Komende herfst stappen we over op een nieuwe melkstal. Het melken neemt nu ruim acht uur ofwel vijftig rondjes per dag in beslag. We hebben gekozen voor een 100-standsbuitenmelker die de melktijd moet kunnen halveren.

Toen tien jaar geleden de buitenmelker zijn intrede deed in de geitensector, was ik sceptisch: dat kan toch niet goed gaan als je twintig seconden na aansluiten de geit niet meer in het oog hebt. Toch heeft de capaciteit van dit systeem de doorslag gegeven om te kiezen voor deze installatie.

Melkmeters

De melkstal wordt voorzien van melkmeters waardoor de techniek de meeste controlefuncties kan overnemen en we een degelijke productieregistratie kunnen krijgen.

Aanvankelijk zou de melkstal naast de oude worden geplaatst, maar dit bleek allemaal aan de krappe kant. Zeker met een functionele wachtruimte die nodig is om de capaciteit te benutten.

Aftellen

Komende week start de nieuwbouw naast de bestaande geitenstal. We tellen af. Als ik dan nu 's avonds om half tien de melkmachine stop en Radio Continu draait nog even Il Silenzio, kan ik er ook nog niet bij weg. Ok wa mooi...

Bekijk meer over:

Lees ook

Normaal
Normaal 02-01-2016
Normaal
Normaal 28-12-2015

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer