'Erfbeplanting hoort bij landschap'

'Het is gewoon mooi en het hoort bij het landschap', motiveert akkerbouwer Bas Goense uit het Zeeuwse Ovezande zijn keus om te investeren in erfbeplanting na de uitbreiding met twee nieuwe bewaarloodsen.

%27Erfbeplanting+hoort+bij+landschap%27
© nieuwe oogst

Het akkerbouwbedrijf van Bas Goense ligt zo'n 100 meter van de Noldijk, een van de vele karakteristieke dijken in het afwisselende landschap van de Zak van Zuid-Beveland. Langs het pad vanaf de dijk naar de boerderij staan twaalf jonge sierperenbomen, waardoor het pad meer op een oprijlaan lijkt.

Goense werd in 2007 op het spoor gezet om erfbeplanting aan te leggen, toen hij een nieuwe bewaarschuur voor aardappelen en uien wilde bouwen. De grote voorjaarsdrukte is al voorbij; alle gewassen zijn gezaaid en gepoot, behalve een perceel witlof.

Windsingel

Bij de bouw van de nieuwe bewaarschuur werd het erf bijna twee keer zo groot. Daarvoor was het nodig om aan één kant de bestaande erfbeplanting te rooien. Een nieuwe windsingel verrees aan de buitenkant daarvan. Dat was een voorwaarde van gemeente Borsele voor de vergunning.

In 2014 bouwde de akkerbouwer er nog een bewaarschuur erbij. Het bedrijf was gegroeid en hij wilde alle aardappelen en uien kunnen opslaan. Goense teelt tafelaardappelen en koos daarom voor kistenopslag. Dat biedt de kans om een betere kwaliteit tafelaardappelen te leveren.

Functioneel Erfgroen Zeeland

Ook toen moest de ondernemer van de gemeente een windsingel aanleggen. Het was verplicht, maar Goense en zijn vrouw zagen de waarde van een fraai aangekleed erf in het Zeeuwse landschap. Ze zochten naar mogelijkheden om een stap verder te gaan en stuitten op een artikel in Nieuwe Oogst over het project 'Functioneel Erfgroen Zeeland'.

Erfbeplanting is gewoon onderdeel van de uitbreiding, zegt Goense. ‘Het is leuk dat het project voorbijkwam.'

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Een specialist van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), samen met ZLTO de trekkers van het project, maakte een beplantingsplan met als basis de bestaande beplanting, aangevuld met bomen en struiken die passen in de streek, plus drie nestkasten en een insectenhotel.

Goense leunde bij de keus van de bomen en planten vooral op de medewerker van SLZ. Ik ben als akkerbouwer wel altijd met natuur bezig, maar ik heb geen verstand van bomen.'

Schaduw

Toch was de ondernemer het niet eens met alles uit het plan. Zo was hij eerst niet enthousiast over de bomen langs de oprijlaan. Die zouden immers zorgen voor schaduw op de gewassen ernaast en voor minder manoeuvreerruimte voor machines. Maar zijn vrouw overtuigde hem. De soort bomen die nu zijn geplant, blijven wat lager dan die in het eerste plan.

Goense liet alle bomen, struiken en het bijbehorende materiaal leveren door Kwekerij Westhof in ‘s-Heer Abtskerke, ook uit de streek. Het grondwerk en het planten deed hij zelf.

Biodiversiteit

Een van de factoren die meespeelden bij de keus van de bomen en struiken, was de bijdrage aan de biodiversiteit, anders gezegd of vogels, bijen en insecten er goed op gedijen. Dat was onderdeel van het project; het erfgroen moet ook 'functioneel' zijn.

Goense had daar al ervaring mee, met zijn bloeiende akkerranden, onder andere als deelnemer van Bloeiend Bedrijf. 'Dat had een goed effect op de gewassen ernaast', is zijn ervaring.

Geen subsidie meer

De akkerbouwer vindt het jammer dat hij niet meer zulke akkerranden heeft, nu Bloeiend Bedrijf is gestopt en hij geen SNL-vergoeding meer krijgt voor zijn akkerranden, omdat zijn land niet in een van de Zeeuwse kerngebieden ligt waar akkerbouwers een vergoeding kunnen krijgen voor akkerranden. 'Zonder subsidie kost dat te veel.'

In het nieuwe groen op en rond zijn erf staan nu boswilgen. Die zijn goed voor bijen. Ook staan er andere soorten bomen waar vogels, bijen en insecten goed op gedijen omdat ze opeenvolgend bloeien, zoals hazelaar en esdoorn.

Nestkasten

Daarnaast plaatst Goense drie nestkasten, één voor een torenvalk of kerkuil, één voor de huiszwaluw en één voor mezen.

De akkerbouwer vindt het groen rond en op zijn erf 'zeker de moeite waard'. 'Als je het alleen praktisch bekijkt, hoef je het niet te doen, maar ik kijk ook naar het fraaie. De nadelen spreken me minder aan. Daarom staan er nu minder hoge bomen langs het pad naar de boerderij dan in het eerste plan', zegt hij.

Meer werk

'Het moet praktisch blijven. Het geeft wel meer werk, zeker het onkruidvrij houden in de eerste jaren, maar dat heb ik ervoor over. Het is gewoon mooi. Zeker hier in Zuid-Beveland. Het hoort bij het landschap.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer