Copa+pakt+positie+vrouw+agrarische+sector+op
Nieuws
© LTO

Copa pakt positie vrouw agrarische sector op

De koepel van Europese landbouworganisaties Copa roept de Europese Unie (EU) en alle Europese landen op om zich in te zetten voor verbetering van de positie van vrouwen in de agrarische sector.

De Copa Women's Committee, onder leiding van de Nederlandse Willemien Koning, heeft daarvoor een document met aanbevelingen opgesteld.

'Gezamenlijk dragen we als landbouworganisaties de verantwoordelijkheid om de positie en de toekomstmogelijkheden van vrouwen te versterken.'

Sleutelrol

Vrouwen vervullen een sleutelrol in agrarische familiebedrijven. Het versterken van hun positie en leefomstandigheden komt de hele sector ten goede, stelt Koning, voorzitter van LTO Nederland Vrouw & Bedrijf.

'Het is niet meer van deze tijd dat mannen en vrouwen ongelijke rechten of mogelijkheden hebben.'

Uurloon

Ondanks het hoge opleidingsniveau krijgen vrouwen in veel Europese landen een lager uurloon dan mannelijke collega's. 'Ook is er sprake van een pensioengat en onevenwichtige eigendomsverhoudingen', weet Koning.

Copa roept de EU en de afzonderlijke lidstaten op om daar verbetering in aan te brengen. 'Vrouwelijke professionals moeten verder een groter aandeel vormen in de besturen van agrarische organisaties en overheden waar besluiten worden genomen over het plattelandsbeleid.'

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer