Vlaamse+zeugenhouder+krijgt+juni+crisistoeslag
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vlaamse zeugenhouder krijgt juni crisistoeslag

In de loop van juni ontvangen Vlaamse zeugenhouders hun eerste crisistoeslag. De Vlaamse brancheorganisaties voor de voedingsindustrie en supermarkten Fevia en Comeos gaven daarvoor groen licht.

In deze eerste fase wordt er 7,5 miljoen euro verdeeld door Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Deze steun wordt op dezelfde basis verdeeld als de Europese en Vlaamse crisistoeslag van eind 2015.

De crisistoeslag voor de zeugenhouders had heel wat voeten in de aarde. Oorspronkelijk was de varkensboeren 30 miljoen euro toegezegd, waarvan 24 miljoen euro was gegarandeerd. Kort voor de jaarwisseling klapte het overleg daarover.

Compromis

De federale ministers Willy Borsus van Landbouw en Kris Peeters van Economie moesten bemiddelen om tot een compromis te komen. Dat houdt in dat minstens 10 miljoen euro en bij voorkeur 15 miljoen euro bijeengebracht wordt in een fonds.

Dat fonds wordt gevuld door 15 cent te innen per kilo vers varkensvlees voor de Belgische markt en dat gedurende een periode van twaalf maanden.

Ketenpartners

De landbouworganisaties eisten dat minstens 7,5 miljoen euro door de ketenpartners zou worden gefinancierd en dat bedrag werd gehaald.

Nadat ook de Belgische mededingingsautoriteit groen licht gaf voor de tijdelijke crisistoeslag stond niets de inning en uitbetaling van de toeslag meer in de weg.

Uitvoering

Met de toezegging van Fevia en Comeos kan nu verder werk worden gemaakt van de formele ondertekening en uitvoering van de akkoorden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer