Kilometerheffing voor trekkers in België

België voert vanaf 1 april 2016 een kilometerheffing in voor vrachtverkeer. Nederlandse vrachtauto's en landbouwtrekkers hebben hiermee te maken.

Kilometerheffing+voor+trekkers+in+Belgi%C3%AB
© Han Reindsen

België schaft op 1 april 2016 het eurovignet af en vervangt dit door een systeem van kilometerheffing voor vrachtverkeer.

De kilometerheffing geldt voor alle voertuigen voor goederenvervoer met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton. Deze voertuigen moeten zijn voorzien van een On Board Unit (OBU).

Werkingsfeer

Ook Belgische én buitenlandse landbouwvoertuigen waarmee vervoer wordt verricht, vallen onder de werkingssfeer van de kilometerheffing.

Er gelden slechts beperkt vrijstellingen voor de Belgische kilometerheffing. Onder andere landbouwvoertuigen die uitsluitend op het land worden gebruikt en slechts incidenteel op de openbare weg komen zijn vrijgesteld.

Vrijstelling aanvragen

Voor deze landbouwvoertuigen moet echter wel een vrijstelling worden aangevraagd. Landbouwtrekkers voor vervoer buiten de landbouw, zoals wegenbouw en grondverzet, zijn niet vrijgesteld van de kilometerheffing.

Zelfrijdende landbouwmachines zijn ook vrijgesteld van de kilometerheffing, maar zijn niet zo specifiek benoemd. Tijdens controles kan hier onduidelijkheid over ontstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer