Bodemoverschot+lager+in+Achterhoek
Nieuws
© 123RF/RonZmiri

Bodemoverschot lager in Achterhoek

De resultaten van drie jaar Kringloopwijzer in project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers zijn bekend. In de periode 2013-2015 hebben de deelnemers 9 procent minder stikstofbodemoverschot gerealiseerd dan de maximaal toelaatbare norm.

Dat blijkt uit de cijfers die donderdag werden gepresenteerd aan de deelnemers tijdens de voorjaarsbijeenkomst van Vruchtbare Kringloop Achterhoek.

Zo'n 250 Achterhoekse melkveehouders houden zich actief bezig met een efficiënte benutting van mineralen om de bodemvruchtbaarheid en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Het stikstofbodemoverschot is hierin een belangrijk kengetal.

Stikstofbodemoverschot

Inmiddels hebben de deelnemers positieve resultaten - zie bijgesloten pdf - geboekt op het gebied van bodembenutting en melkproductie. Ook de stikstofverliezen en fosfaatoverschotten op de melkveebedrijven zijn fors gereduceerd.

Op kleigrond voldoet 92 procent en op zandgrond 44 procent van de bedrijven aan de norm voor stikstofbodemoverschot. Dat is winst voor zowel de boer, als voor het milieu, water- en bodemkwaliteit.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer