'Natuur wordt geen pretpark'

Nederlandse natuurgebieden gaan niet veranderen in pretparken voor het grote publiek. Die angst 'slaat nergens op', meent staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

De bewindsman ging donderdag tijdens een Kamerdebat in de tegenaanval. De afgelopen tijd kwam er onder meer weerstand tegen de verkiezing van 'het mooiste natuurgebied', die Van Dam organiseert. Het zou leiden tot enorme bezoekersstromen en verloedering van de natuurwaarden.
Marianne Thieme (PvdD) diende deze week een motie in die oproept tot het met rust laten van natuurgebieden. De 'verpretparking' van de natuur moet volgens haar stoppen.
'Ik vind dat een klein beetje onzin, als ik het zo mag zeggen', reageert Van Dam. Hij erkent dat de natuur er is om te beschermen en om te koesteren. 'Daarvoor hebben we ook veel beleid in gang gezet. In alle Natura 2000-gebieden wordt de natuur beschermd. Maar de natuur is er ook om te bezoeken.'
Volgens de bewindsman leidt het bezoeken en het genieten van de natuur tot meer draagvlak voor het goed beschermen ervan. 'Organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer of particuliere beheerders van natuurgebieden zorgen er daarom ook voor dat zo'n bezoek aantrekkelijk is.'
Hij wees op het toenemende aantal bezoekerscentra en op de speeltuinen aan de rand van natuurgebieden, die het ook voor kinderen leuk maken om ernaartoe te gaan. 'Je kunt ook verhalen vertellen over hoe de natuur tot stand is gekomen. Heel veel natuur in Nederland is mede door menselijke activiteit ontstaan. Ik vind het ontzettend goed als die verhalen worden verteld.'
In dat kader past ook de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland, meent de staatssecretaris. 'We moeten daar niet meteen een etiket op plakken dat nergens op slaat. Het is goed dat we een combinatie maken van natuur en economische activiteiten daar omheen. Dat zorgt ervoor dat we de natuur willen beschermen.'
De basis voor die bescherming is de aanwijzing van Natura 2000-gebieden en het opstellen van beheerplannen. Van Dam beloofde de Kamer dat hij bij de toetsing van die beheerplannen goed zal letten op het beperken van mogelijke verstoringen van de natuur.

Beleid doorrekenen

De Tweede Kamer stemt volgende week ook over een motie van de SP om de Algemene Rekenkamer de effecten van het natuurbeleid nog eens te laten doorrekenen. Eerder maakte de Rekenkamer al een evaluatie van het natuurbeleid tot 2007.
De SP vindt het de hoogste tijd om ook het beleid van de jaren daarna eens goed tegen het licht te houden en aanbevelingen te doen voor de komende tijd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer