‘We zetten omgeving zo op de kaart’

Een autoroute, twee wandelroutes en drie fietsroutes tussen de bloeiende tulpenvelden door moeten de komende drie weken toeristen naar het buitengebied van Dronten lokken. De Stichting Tulpenroute Dronten wil zo het eigen gebied stevig op de kaart zetten, zegt voorzitter Herman Vermeer.

%E2%80%98We+zetten+omgeving+zo+op+de+kaart%E2%80%99
© Joost de la Court

Citymarketing voor Dronten is er al langer, maar gebiedsmarketing was tot vorig jaar nog een nagenoeg braakliggend terrein, stelt Vermeer vast. 'Mensen rijden hier langs, maar stoppen zelden. Ze komen niet van de weg af en weten eigenlijk niet wat je hier als boer doet in het buitengebied. Daar willen wij met een jaarlijkse tulpenroute wat aan doen.'
Dat 'wij' zijn de plaatselijke ondernemersvereniging en de natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied, die sinds vorig jaar bij wijze van proef samen een aantal routes uitzetten. Daar is dit jaar de milieucoöperatie Langs het Greppelveld aan de andere zijde van Dronten bij aangehaakt. Ook wordt verbinding gezocht met de tulpenroutes in de Noordoostpolder.
Een dertigtal vrijwilligers waaronder ook burgers leidt het evenement in goede banen. Juist de combinatie van bedrijfsleven, en dan niet alleen boeren, en burgers maakt het tot een sterk initiatief, vindt Vermeer. 'We laten zien dat het niet alleen de landbouw is die zich hard maakt voor het buitengebied. En we zoeken ook de verbinding met het 'binnengebied', de kern Dronten waar veel agro-gerelateerde bedrijven zijn gevestigd.'

Grote broek

De initiatiefnemers zijn vorig jaar eenvoudig begonnen met een folder en een paar bordjes, en zonder enige subsidie. Vermeer: 'Je moet niet direct een te grote broek aantrekken, maar één die je past.' Die editie trok al een paar duizend deelnemers.
Nu wordt het wat meer gestructureerd en dus grootschaliger, vertelt de akkerbouwer. Naast de beborde routes en de folders zijn er banners en posters gemaakt en is er een app die deelnemers via de smartphone van achtergrondinformatie voorziet en door het gebied leidt.
Vermeer benadrukt dat de bloeiende tulpenvelden dan wel het voertuig zijn, maar de hele sector kan profiteren. 'We laten zien dat we een sterk conglomeraat zijn waarin de bedrijven voortdurend actueel blijven. En we tonen dat het hier in dit open landschap niet doods en saai is. Ja, de wegen zijn hier recht, de kavels strak, maar samen met de windmolens en de bedrijven vormen ze een dynamisch geheel. Het is de moeite waard hier eens van de snelweg af te gaan.'
Vermeer is niet bang dat het evenement te weinig bezoekers trekt. 'Het moet een herkenbaar en serieus evenement zijn. We willen het ook breder trekken dan alleen de tulpenvelden. Dit jaar vertelt een archeoloog over de het gebied en kunnen deelnemers bedrijven bezoeken.'
De winst is volgens hem de kennisoverdracht naar het publiek. 'Mensen die ik dan spreek zijn altijd weer verbaasd als ze horen wat hier allemaal gebeurt. Zo geven we Dronten kleur.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer