Spectaculair+veel+vlinders+nog+in+de+lucht
Nieuws
© Wikipedia

Spectaculair veel vlinders nog in de lucht

De warmte, maar vooral de zonneschijn maakt dat er nu, begin november, nog heel veel soorten vlinders zijn te zien. 'Het is wel spectaculair wat er gebeurt', zegt Karst Veling van de Vlinderstichting.

Er zijn de afgelopen dagen nog zestien of zeventien soorten waargenomen. Normaal gesproken zijn de meeste vlinders rond deze tijd van het jaar al dood of weggekropen om te overwinteren.

De vlinders hebben ook nog wel genoeg te eten, al moeten ze wel wat meer moeite doen om het te vinden. De klimop bloeit, net als een paar kruiden waar vlinders nectar kunnen vinden.

Overwinterende soorten

Het geeft de overwinterende soorten, waaronder de dagpauwoog en de kleine vos, wat extra energie om de winter door te komen, weet Veling.

Het is dan wel zaak dat er een behoorlijke winter aankomt, die niet te warm is, zodat de vlinders niet tussentijds wakker worden en energie gaan verbruiken.

Rupsen

Voor de soorten die sterven als de winter inzet, maakt het waarschijnlijk niet veel uit dat het nog zo warm en zonnig is.

'Misschien dat ze nog eitjes leggen en heel misschien, als de winter heel zacht wordt, kunnen de rupsen overleven. Maar als het gaat vriezen, gaan ze alsnog dood.'

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer