Onderzoek+zoekt+tekenslachtoffers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek zoekt tekenslachtoffers

Wie gebeten is door een teek, kan meedoen aan een onderzoek naar en nieuwe test voor de ziekte van Lyme. Deze nieuwe test werkt sneller dan de huidige methoden.

Om te kunnen bewijzen dat de test werkt, worden in heel Nederland mensen gezocht die recent een tekenbeet hebben opgelopen. Op die manier wordt de diagnostiek verbeterd.

Innatoss Laboratories ontwikkelt een test die binnen vier weken na een tekenbeet laat zien of iemand geïnfecteerd is.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die kijkt naar de reactie van de bloedcellen. De afweerreacties binnen twee weken na een tekenbeet wordt vergeleken met die van vier en twaalf weken na de beet.

Bloedafnames

Voor dit onderzoek zijn dus drie bloedafnames nodig. Ook wordt met een korte vragenlijst gekeken naar bepaalde ziekteverschijnselen.

De cellulaire methode wordt in dit onderzoek vergeleken met de huidige diagnostiek, het meten van antistoffen.

Mensen die minder dan tien dagen geleden zijn gebeten door een teek en mensen die sinds maximaal 2 weken de kenmerkende rode ring hebben, kunnen aan dit onderzoek meedoen.

Miljoen tekenbeten

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten plaats. Zo'n twintigduizend Nederlanders lopen daarbij de ziekte van Lyme op.

De oorzaak is een infectie met de Borrelia bacterie, die teken bij zich kunnen dragen. In een vroeg stadium is de ziekte is het best te behandelen. Maar gevoelige diagnostische testen in dit stadium ontbreken nog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer