Greenferm+essentieel+voor+mest+Vallei
Nieuws
© GreenFerm

Greenferm essentieel voor mest Vallei

Alleen als het mestverwerkinginitiatief Greenferm in Apeldoorn van de grond komt, is er voldoende mestverwerkingscapaciteit voor de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de mestproductie en -verwerkingcapaciteit in Utrecht-Oost en de Gelderse Vallei door Projecten LTO Noord.

Het totale overschot voor dit gebied komt uit op 8 miljoen kilo fosfaat. Hiervan dient in 2017 4 miljoen kilo te worden verwerkt.

Rundveemest

Rundveemest kan in Nederland relatief makkelijk worden geplaatst bij akkerbouwers. Op dit moment verdringt rundveemest de fosfaatrijke varkensmest dan ook op de binnenlandse markt.

De pluimveemest wordt voor 90 procent verwerkt in de verbrandingsinstallatie in Moerdijk.

Behoefte

De uitdaging is dus om voldoende varkensmest te kunnen verwerken. Die behoefte in Utrecht-Oost en Gelderse Vallei berekent Projecten LTO Noord op 391.000 ton vleesvarkensmest. De operationele verwerkingscapaciteit in Oost-Nederland is 1,2 miljoen kilo.

De verwachte uitbreiding is 1,4 miljoen ton waarvan 470.000 ton in de regio Vallei. Het betreft Berkhof in Scherpenzeel (60.000 ton), waterschap Vallei en Veluwe in Harderwijk (60.000 ton) en Greenferm in Apeldoorn (350.000 ton). Vooral die laatste is voor de regio dus van groot belang.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer