Inloopdag Merensteyn drukbezocht

'Voel je hier thuis, want de fabriek is ook een beetje van jullie', sprak Ben Rooyakkers van mestproducentencoöperatie Mestac tijdens de inloopdag voor coöperatieleden van de mestverwerkingsinstallatie Merensteyn in het Limburgse Ysselsteyn.

Inloopdag+Merensteyn+drukbezocht
© Lé Giesen

In groepjes kregen de leden een rondleiding. Ze zagen waar de aangeleverde mest wordt opgeslagen en naar binnen wordt gepompt en met welke technieken Mestac de mest scheidt in de dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt vervolgens geschikt gemaakt voor de export door deze van ziektekiemen te ontdoen.

Coöperatieleden

De dunne fractie wordt door middel van omgekeerde osmose, een filtertechniek, en een actief koolfilter omgezet in schoon water. 1 kuub mest wordt zo verwerkt tot 28 procent dikke fractie en 72 procent schoon water.

De komende twee weken gaat de fabriek proefdraaien. Vanaf de eerste week van april kunnen de coöperatieleden mest aanleveren.

Leveringsrechten

Volgens Gerard de Jong, varkenshouder in Biezenmortel en voorzitter van Mestac, zijn de coöperatieleden blij dat het bijna zo ver is. 'De druk op de mestmarkt is enorm. Deze installatie biedt veehouders in de regio die zijn aangesloten bij Merensteyn de oplossing voor de verplichte verwerking van een deel van hun mest.'

Door geld in te leggen, kopen de veehouders leveringsrechten voor zeven jaar. Daar staat tegenover dat zij een leveringsplicht hebben. Die is nodig om de continuïteit van de verwerking veilig te stellen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer