%27Bescherming+weidevogels+is+morele+plicht%27
Nieuws
© WUR

'Bescherming weidevogels is morele plicht'

Het beschermen van het leefgebied van weidevogels als de grutto is een morele verplichting die een rijk land als Nederland op zich moet nemen. Vogels die hier al miljoenen jaren verblijven, leggen anders het loodje.

Die uitspraken doet David Kleijn donderdag bij zijn inauguratie als hoogleraar plantenecologie en natuurbeheer aan Wageningen UR.

Niet dat soorten zich niet kunnen aanpassen. Een te snelle verandering naar een eenvormig landschap is een belangrijkere reden. En voor behoud is steun van natuurgebruikers onontbeerlijk, aldus Kleijn.

Grutto

De laatste decennia gaan volgens Kleijn de veranderingen zo snel dat de grutto de landschapswijzigingen niet meer kan bijbenen.

'De conclusie is dat niet de veranderingen zelf, maar het tempo waarop die zich voltrekken, funest dreigen te worden voor onze nationale vogel.' Een soortgelijk lot bedreigt soorten als de Europese hamster, de inheemse rivierkreeft en de boshommel.

Agrarisch natuurbeheer

Kleijn is kritisch over het agrarisch natuurbeheer via collectieven. 'In het proces van overdracht van natuurbeheer van de nationale overheid naar de provincies zijn de ambities verwaterd. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit nieuwe beleid de biodiversiteit op het platteland zal behoeden voor verdere teruggang', zegt hij.

'De natuur maakt het niet uit of soorten verdwijnen. Mensen wel. Daarom gaat natuurbehoud alleen mensen aan', stelt de hoogleraar. 'Derhalve moeten de uitkomsten van ecologisch onderzoek mede gericht zijn op de diverse gebruikers van natuur: recreanten, boeren en beheerders. Want zonder hun steun is geen enkele ecologische oplossing effectief.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer