Zetor-trekker bestaat 70 jaar

Het Tsjechisch trekkermerk Zetor bestaat zeventig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum starten in mei verschillende activiteiten.

Het was 15 maart precies zeventig jaar geleden dat Zbrojovka Brno de eerste drie Zetor trekkers afleverde vanuit het Tsjechische Brno, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd. De naam Zetor komt van de 'Z' van Zbrojovka en de 'or' van tractor.
Na de eerste drie trekkers kwam de serieproductie op gang en in augustus 1946 werd Zetor officieel als merk geregistreerd. Het eerste model was de bekende Z 25 waarvan er honderdduizenden zouden worden gemaakt.

Keerpunt

Een belangrijk keerpunt was de eeuwwisseling. Zetor dreigde ten onder te gaan omdat het staatsbedrijf bankroet was. Maar het Slowaakse HTC schoot te hulp en werd in 2002 eigenaar van Zetor.
Daarna volgden stabilisatie en innovatie en de aantallen stegen tot 7.000 trekkers in 2007. De laatste jaren liggen de productieaantallen tussen 4.000 en 4.900 stuks, met een dip van 3.600 stuks in 2010.
Sinds 2011 bouwde Zetor gestaag aan het leveringsprogramma met een volledige lijn trekkers van 60 tot 163 pk en werden de verkoopkanalen uitgebreid. De laatste vijf jaar gaat het merk stap voor stap vooruit in de goede richting.
Nieuwe series zijn de Forterra HD, de Major en de Crystal. De laatste serie is een legendarisch naam binnen het merk en stamt al uit 1969. Nu is het in een nieuwe vorm weer geïntroduceerd.
Op Agritechnica 2015 in Hannover toonde Zetor de meest sexy en sportieve trekker naar een ontwerp van het Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina. Dit ontwerp zal de komende vijf jaar in meer series van Zetor voorkomen.

Activiteiten

Ter gelegenheid van het jubileum starten in mei verschillende activiteiten. In de Zetor fabrieksgallery in Brno is een tentoonstelling gewijd aan zeventig jaar Zetor. Ook komen er een nieuw zeventigjaarlogo en ander promotiemateriaal.
Sinds1 november 2015 is Zetrac in Goor aangesteld als importeur voor de Benelux. Ook daar kan uitgebreid kennis worden gemaakt met de nieuwste modellen. Kijk op de www.zetor.nl, op Facebook op zetorbnl of voor het jubileum op www.zetor70.com. Meer informatie via info@zetor.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer