Trekkermerk Zetor bestaat zeventig jaar

Het Tsjechische trekkermerk Zetor bestaat zeventig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum starten in mei verschillende activiteiten.

Trekkermerk+Zetor+bestaat+zeventig+jaar
© Hendrik Begeman

Het was 15 maart precies zeventig jaar geleden dat de eerste drie Zetor trekkers door Zbrojovka Brno werden afgeleverd vanuit het Tsjechische Brno, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

Na de eerste drie trekkers kwam de serieproductie op gang en in augustus 1946 werd Zetor officieel als merk geregistreerd. De naam Zetor komt van de 'Z' van Zbrojovka en de 'or' van tractor.

Keerpunt

Een belangrijk keerpunt was de eeuwwisseling. Zetor dreigde ten onder te gaan, omdat het staatsbedrijf bankroet was. Maar het Slowaakse HTC schoot te hulp en werd in 2002 eigenaar van Zetor.

Daarna volgden stabilisatie en innovatie en de aantallen stegen tot zevenduizend trekkers in 2007. De productieaantallen liggen de laatste jaren tussen de 4.000 en 4.900 stuks, met een dip in 2010 van 3.600 stuks.

Sinds 2011 bouwde Zetor gestaag aan het leveringsprogramma met een volledige lijn trekkers van 60 tot 163 pk. Nieuwe series zijn de Forterra HD, de Major en als laatste de Crystal.

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van dit jubileum is er in mei in het Zetor fabrieksgalerij in Brno is een speciale tentoonstelling gewijd aan zeventig jaar Zetor.

Sinds1 november 2015 is Zetrac in Goor aangesteld als importeur voor de Benelux. Ook daar kan uitgebreid kennis worden gemaakt met de nieuwste modellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer