Multifunctioneel+in+knel+met+bedrijfstoeslag
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Multifunctioneel in knel met bedrijfstoeslag

Bedrijven die als nevenactiviteit landbouw hebben moeten dit jaar meer moeite doen voor de uitbetaling van hun toeslagrechten. In het ergste geval lopen ze hun toeslagen mis, blijkt uit gegevens van accountantskantoren.

Uit een eerste inschatting blijkt dat de aanscherping van de GLB-betalingen gevolgen heeft voor zo'n vierduizend bedrijven.

Accountantsverklaring

Het gaat met name om multifunctionele landbouwbedrijven (MFL), maar ook loonbedrijven met grond en bedrijven met honderden koeien of een grote akkerbouwtak waarvan de neventak uitgroeide tot hoofdtak.

Om in aanmerking te komen voor de uitbetaling moeten de bedrijven vanaf dit jaar met een accountantsverklaring kunnen aantonen dat hun landbouwactiviteiten een belangrijk deel, minimaal een derde van de inkomsten, van hun totale economische activiteit is. Of het jaarlijkse bedrag aan directe betalingen uit het GLB moet meer dan 5 procent zijn van de totale inkomsten uit niet-landbouwactiviteiten.

Beroering

Accountantsbureau Flynth merkt dat de nieuwe regelgeving 'links en rechts tot beroering leidt'. Vooral ook vanwege de onduidelijkheid die er nog is.

Accountantskantoren roepen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) daarom op snel duidelijkheid te verschaffen.

•Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer