Oosters: Nederland moet waterrobuuster

Nederland moet 'waterrobuuster' worden ingericht, wil ons land de klimaatveranderingen en de strijd tegen wateroverlast beteugelen.

Oosters%3A+Nederland+moet+waterrobuuster
© Unie van Waterschappen

Dat zei Hans Oosters in zijn nieuwjaarsspeech als dijkgraaf van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Hij is ook voorzitter van de Unie van Waterschappen.

'Willen we de voeten droog houden, dan zijn alleen grootschalige maatregelen echter volstrekt onvoldoende om de wedloop te winnen. Stukje-bij-beetje zal onze omgeving waterrobuust moeten worden gemaakt.'

Beperken

Bij waterrobuust denkt Oosters niet alleen aan dijkversterking. 'In de letterlijke zin betekent het waterrobuust maken van de woon- en leefomgeving het beperken van ruimtelijke mogelijkheden.'

Oosters pakte de huidige weersomstandigheden in de wereld erbij om aan te geven dat klimaatverandering aan de orde van de dag is en daarmee een harde opdracht vormt. Overheden, burgers en bedrijven moeten deze opdracht oppakken om verdere temperatuurstijging te beperken.

Wedloop

Constructief samenwerken is een voorwaarde, aldus de dijkgraaf. 'Overheden moeten elkaar de maat durven nemen in de ruimtelijke ordening. De watertoets is geen vrijblijvende exercitie, maar een cruciale stap in de wedloop om de veranderende omstandigheden voor te blijven.'

Volgens Oosters is het ook belangrijk dat de waterschappen zich openstellen voor goede ideeën van burgers en bedrijven om zo de veranderende omstandigheden tenminste een stap voor te kunnen blijven.

Energie

De waterschappen zijn binnen het SER Energieakkoord koplopers als het gaat om duurzame initiatieven die moeten leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen. Volgens Oosters geven de Energie- en Grondstoffenfabrieken van de waterschappen glans aan dit akkoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer