GIJS-ei met veel voer van dichtbij

Freiland-kippenhouder David Janssen uit Veulen doet zaken met de leverancier van streekproducten GIJS. Daarnaast werkt hij samen met Milieudefensie in het project 'Het nieuwe ei met veevoer van dichtbij'.

Het is 10 uur: koffietijd bij zorgboerderij De Haam van de familie Janssen in het Limburgse Veulen. Naast een zorgtak hebben Sef en Annerie en David en Gerdie Janssen 38.000 Freiland-kippen, 680 schapen, 20 hectare met gras en mais, een hondenkennel en -pension.
Het interview met David Janssen vindt plaats aan een van de tafels in de recreatieruimte, terwijl ouderen aardappelen schillen en spruitjes schoonmaken. Enthousiast begint Janssen zijn kippenverhaal.
'Wij zijn er niet de types naar om verder te intensiveren. In 1998 wilden wij al verduurzamen door over te schakelen op scharrelvarkens en -kippen. Omdat de markt er toen nog niet rijp voor was, hebben wij de vleesvarkens eruit gedaan en zijn we in 2000 gestart met Freiland-kippen', vertelt de ondernemer.

Aansluiting zoeken

Omdat de pluimveehouder meer aansluiting wenste met de afnemers van zijn duurzame eieren, wilde hij in contact komen met de retail. Ruud Zanders van Het Pluimhuis, verschafte hem die toegang. Het resultaat: Janssen is sinds 2013 dé leverancier van GIJS-eieren voor Plus-supermarkten en eieren uit de streek voor de Spar. Alle eieren worden op zijn bedrijf gesorteerd, gestempeld en in doosjes van vier, zes of tien stuks of trays van dertig eieren verpakt.
De Freiland-eieren van Janssen hebben als enige van de Freiland-kippenhouders in Nederland drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, vergelijkbaar met eieren van Rondeel-kippen. Bijzonder bij de Limburger zijn de kippen met intacte snavels, de combinatie van overkapte uitloop en vrije uitloop en de voerstrategie op zijn bedrijf.
'De schokkende beelden van het kappen van oerwouden omwille van de sojateelt doen mij zeer', benadrukt de pluimveehouder. 'Daarom wilden wij eieren produceren zonder soja. Dat is mogelijk, bleek uit contacten met Milieudefensie in 2014. Koolzaadschroot, een bijproduct van koolzaad na het uitpersen de olie, is een geschikte eiwitbron.'
Janssen kwam in contact met loonbedrijf Gebroeders De Boer in Lottum die dat persproces toepaste. 'Via Isidorus en sinds juni 2015 Voergroep Zuid laten wij op afroep voer maken met enkel grondstoffen uit de EU. Onze 'oerwoudvrije' eieren zijn al ruim een jaar op de markt.'

Allemaal Lokaal

Dat resultaat is mede gerealiseerd dankzij Janssen zijn deelname aan het pilotproject 'Het nieuwe ei met veevoer van dichtbij'. Dit project binnen de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij draait sinds 2014 in kader van de campagne van Milieudefensie 'Allemaal Lokaal'. Door zijn contacten met Maarten Ros van Milieudefensie ging de pilot lopen.
'De organisatie heeft een duidelijke visie op duurzaamheid en de medewerkers zijn theoretisch prima onderlegd', ervaart de pluimveehouder. 'Door met alle betrokken partijen te praten, leren ze de belangrijke knelpunten in de praktijk kennen. Voor een relatief klein pluimveebedrijf zoals dat van ons is bijvoorbeeld 250 hectare nodig voor de teelt van granen en mais. Voor de afzet van kippenmest is 350 hectare nodig.'
100 procent lokaal geproduceerde grondstoffen gebruiken is een onmogelijke opgave, alleen al vanwege de toevoeging van vitaminen, mineralen en kalkkorrels. Toch gaat Janssen dit jaar 20 weken eieren produceren met voer dat voor minimaal 60 procent bestaat uit in de regio geteelde granen en mais. Ook hierbij werkt hij nauw samen met gebroeders De Boer en Voergroep Zuid. 'Als ik kippenvoer nodig heb, bel ik hen op en gaat de molen speciaal voor ons bedrijf draaien.'

Doortimmerd verhaal

Het betrekken van granen uit de regio en het gebruik van de alternatieve eiwitbron verhogen de kostprijs van zijn GIJS-eieren met nog geen cent ten opzichte van standaard-Freiland-eieren. 'De onderhandelingen lopen nog, maar de plus in de opbrengstprijs lijkt geen probleem. Het is een doortimmerd verhaal van idealen: kakelverse eieren, korte transportlijnen, veel aandacht voor een optimale leefomgeving van de kippen en veel arbeidsvreugde.'
Om zijn laatste woorden kracht bij te zetten, toont de ondernemer twee koppels kippen met een leeftijd van 44 en 54 weken. Zo kan hij jaarrond eieren leveren. 94 procent van de meer dan een jaar oude dieren legt nog dagelijks een ei, zegt Janssen trots zittend tussen de tamme en nieuwsgierige kippen. 'Een puik koppel dat ik pas op een leeftijd van 80 weken van de hand doe. Op deze manier ondernemen is leuk.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer