Meer kwaliteit met inzet van techniek

Kwaliteit van de productiewijze en het eindproduct vragen om aandacht van de hele keten, vanaf de teelt tot bij de klant. Inzet van techniek helpt daarbij in toenemende mate en is vaak onmisbaar. Denk aan het scannen van de bodem, het goed verzorgen van een gewas, het bewaren van het eindproduct en het sorteren met inzet van camera's.

De relatie tussen kwaliteit en (teelt)techniek stond centraal tijdens de studiedag van de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw (NVTL), dinsdag in Wageningen. Alle schakels in de keten waren aanwezig om de rol van techniek bij kwaliteit duidelijk te maken.
Inzet van precisielandbouw zorgt bij de teelt van fritesaardappelen voor Farm Frites voor minder schommelingen in het drogestofgehalte van de grondstof. Het proces in de fabriek is daardoor makkelijker te sturen, waardoor een hoger rendement is te halen.
Farm Frites in Oudenhoorn is de op drie na grootste aardappelverwerker in de wereld. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 1,3 miljoen ton aardappelen tot 780.000 ton eindproduct. De klanten zijn vooral fastfoodketens. Die willen een constant product en daar kan precisielandbouw bij helpen.
De aardappelverwerker in Zuid-Holland teelt zelf 6.000 hectare aardappelen. Daar komt volgend jaar 3.000 hectare bij in China, want in dat land bouwt Farm Frites een nieuwe fabriek. 'We zitten met fritesaardappelen op veel verschillende grondsoorten. Precisielandbouw helpt ons om tot een homogene grondstof te komen en een constanter eindproduct', zegt Leon Boer van Farm Frites.

Bodem op orde

Precisielandbouw begint volgens Bram Schilder van Agrifirm Plant bij het in kaart brengen van de bodem. 'We moeten terug naar de basis en eerst de bodem op orde brengen. Als de bodemproblemen zijn opgelost, kunnen we met sensoren zorgen voor de finetuning.'
Bij precisielandbouw moet duidelijk zijn dat de boer eraan kan verdienen, vindt Schilder. 'Boeren zijn nog te weinig bezig met precisielandbouw omdat ze zich te weinig bewust zijn van de variaties binnen een perceel, wat ze eraan kunnen doen en wat het kan opleveren.'
Variabel bekalken is volgens Schilder een succesvol voorbeeld van precisielandbouw. 'Het neemt een grote vlucht omdat het makkelijk is uit te voeren en de opbrengstverhoging duidelijk is. Dat is bij precisielandbouw niet altijd het geval', stelt hij.
Naast de teelt zijn bewaaromstandigheden belangrijk voor een goede kwaliteit van het eindproduct. Uit een project met kistenbewaring bij bollentelers blijkt dat er nog veel verbetering mogelijk is van de luchtstromen in de bewaring.
'Circuleren en ventileren kosten veel energie. Regel dit daarom niet volgens vaste waarden, maar op basis van gewenste omstandigheden tussen het product. Zo zijn forse bezuinigingen op energie mogelijk en gaat de kwaliteit van het product omhoog', zegt Henk Gude van Wageningen UR
Zowel blaas- als zuigsystemen laten vaak een slechte luchtverdeling over de kisten zien. Gude: 'Als je de kist met de slechtste luchtverdeling toch goed wilt ventileren, geeft dat in kisten met een goede luchtverdeling onnodig veel ventilatie en daardoor extra uitdroging.'
Met afgeronde uitblaasopeningen, sturen van de luchtstroom en/of de kisten afdekken met platen of winddoek is de luchtverdeling te verbeteren. De ervaringen bij de bollentelers zijn volgens de onderzoeker te gebruiken bij de kistenbewaring in de akkerbouw.

Lager toerental

Gude adviseert om, wanneer mogelijk, met een lager toerental te ventileren. 'Het toerental met 10 of 20 procent verlagen, geeft een energiebesparing van respectievelijk 25 en 55 procent.'
Solynta staat helemaal aan het begin van de keten. Het bedrijf werkt met hybride aardappelveredeling aan pootgoed uit zaaizaad. Solynta kruist twee inteeltlijnen. Het heterosiseffect zorgt voor betere rassen. De techniek biedt mogelijkheden om sneller met nieuwe rassen op de markt te komen, die bijvoorbeeld een hogere opbrengst hebben of resistenties tegen phytophthora.
Het biedt ook kansen om de kwaliteit te verhogen. 'De gezondheid van zaaizaad is in Nederland altijd 100 procent goed. Met gangbaar pootgoed is dat niet het geval', zegt Pim Lindhout van Solynta. Hij is enthousiast over de voortgang en denkt het eerste ras uit zaaizaad misschien in 2018 op de markt te kunnen brengen.
Aweta staat aan het eind van de keten. Het bedrijf heeft technologie in huis om groente en fruit met verschillende camera's te sorteren op interne en externe kwaliteit. Echte afwijkingen zijn te onderscheiden van natuurlijke verruwing op de schil. Ook interne rot en verbruining is te constateren. Zo kan de klant de kwaliteit krijgen die mag worden verwacht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer