Weiden na jaren opstallen eist veel schakelen

Melkveehouders Johan en Pia Harteveld in Giessenburg startten vorig jaar na zeven jaar opstallen weer met het weiden van hun koeien. Ze zagen 2015 als een leerjaar, bijvoorbeeld voor de afstemming van het grasaanbod.

Zuivelfabrikant Bel Leerdammer, waaraan Johan Harteveld levert, zocht begin vorig jaar vijf veehouders die van permanent opstallen weer wilden overschakelen naar weidegang.

De veehouder in Giessenburg overwoog al om zijn ruim honderd koeien weer naar buiten te doen. Ze lagen bij warm weer melk uit op de koematrassen en kregen daardoor uierontsteking. 'Dat wilden we ondervangen door ze uitloop te geven.'

Vergoeding

De zuivelonderneming bood een onkostenvergoeding en een weidepremie. De vergoeding was voor begeleiding door een weidecoach van Stichting Weidegang. 'Op bijeenkomsten horen we ook van collega-melkveehouders hoe zij de koeien naar buiten doen', vertelt Pia Harteveld.

De weidepremie van Bel Leerdammer bedroeg vorig jaar een halve cent per liter melk. 'Voor dit jaar is dat 0,65 cent', zegt Johan Harteveld.

Aanbod te groot

De veehouder maaide vorig jaar de eerste snede voor het winnen van goed kuilvoer. Daarna startte hij begin juni met roterend standweiden. Hij werkt met vier blokken standweide van elk twee hectare.

De koeien lopen elke dag in een nieuw blok, waarna ze na vier dagen terugkeren in het eerste perceel.

Grasa

Het aanbod aan gras bleek echter te groot. 'We zijn te laat begonnen met weiden', concludeert Harteveld. Vuistregel voor weiden is 15 centimeter grashoogte en per centimeter 100 kilo droge stof.

Toen er eenmaal te laat was ingeschaard, bleef de melkveehouder achter de feiten aanlopen. De Hartevelds schakelden daarom over op op stripgrazen. 'Maar dat is wel bewerkelijker.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer