Veehouder+Jos+Bolk+levert+aan+Lidl+%28VIDEO%29
Nieuws
© Lidl

Veehouder Jos Bolk levert aan Lidl (VIDEO)

Lidl verkoopt sinds een week rundvlees met twee sterren van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Vleesveehouder Jos Bolk in Aerdt is een van de leveranciers. De meeropbrengst: enkele dubbeltjes per kilo. Dat vertelde hij zaterdag in Nieuwe Oogst.

Sinds anderhalf jaar levert Jos Bolk stieren aan de discountsupermarkt.

‘De contacten werden gelegd via Van Loon Vlees’, vertelt Bolk, die behalve vleesveehouder voorzitter is van LTO Noord-vakgroep Vleesveehouderij. ‘Zij onderhouden ook de contacten met Lidl.’

Stieren

Er werden vleesveehouders gezocht die het vlees van stieren zouden kunnen leveren aan de supermarktketen. In het begin ging het om een aantal veehouders om te kijken of het vlees zou aanslaan bij de consument.

Dat bleek het geval te zijn en dus werd het vlees eind vorige week landelijk uitgerold.

Slachterij

Het rundvlees wordt via slachterij Tomassen in Someren en Van Loon Vlees via vijf distributiecentra beleverd aan de circa vierhonderd winkels van Lidl in Nederland.

Zo’n dertig vleesveehouders zorgen voor de aanvoer van de stieren. ‘Nu is er landelijk voldoende leveringscapaciteit’, aldus Bolk.

Buiten lopen

Uitgangspunt van het Lidl-vlees vormt het gecertificeerde Beter Leven-concept van de Dierenbescherming en dan het tweesterrensysteem.

Hierbij zijn er eisen op het gebied van de houderij en de voeding. Zo moeten de dieren minimaal 180 dagen per jaar en minimaal 12 uur per dag buiten lopen.

Weggezet

Per week worden ruim honderd dieren via deze wijze weggezet. Bolk is een van de leveranciers, naar eigen zeggen een kleinere, omdat hij ook andere afzetwegen heeft: via huisverkoop en via de erkende scharrelslager en restaurants.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer