Biefstukban+probleem+voor+armen+in+India
Nieuws
© Jos Thelosen

Biefstukban probleem voor armen in India

Een verbod op rundvlees in een Indiase deelstaat zorgt voor een groeiende animositeit tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Veel hindu's juichen de nieuwe wet toe, maar veehouders, veelal moslims, zijn al weken in staking en leveren ook geen legaal buffelvlees.

Verschillende arme minderheden moeten volgens The Times of India nu terugvallen op voor hen vaak onbetaalbaar kippenvlees.

Ze zijn daarmee evenwel in goed gezelschap. Zelfs de leeuwen, gieren en tijgers het Sanjay Ghandi National Park krijgen nu kip voorgeschoteld, schrijft de krant.

Religieuze standpunten

Daarmee kampen ook zij met de gevolgen van de nieuwe wetgeving, die voortkomt uit religieuze standpunten van de hindoe-gemeenschap. Voor die groep is een koe een heilig dier; hindoes vereren koeien.

Volgens velen is de dit jaar genomen maatregel een beloning voor hun steun aan premier Narendra Modi bij de laatste verkiezingen.

Liberale Indiërs vrezen dat de macht van de hindoes te ver groeit en dat andere minderheden daaronder moeten lijden, zoals in dit geval financieel. Zij kunnen kip vaak niet betalen en zijn afhankelijk van rundvleesconsumptie.

Vijf jaar celstraf

Het toch eten van rundvlees in de deelstaat Maharashtra, zo groot als de Benelux, kan door de nieuwe wet grote gevolgen hebben. Wie wordt gepakt met rundvlees in bezit, kan vijf jaar celstraf krijgen.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer