Natuur+vreet+meer+landbouwgrond
Nieuws
© Mike Schellart

Natuur vreet meer landbouwgrond

Het agrarisch areaal is in Nederland in de periode 2010-2012 zo'n 11.000 hectare afgenomen. Landbouwgrond kreeg een natuurbestemming of werd ingericht voor recreatieve doelen. Ook kwam er meer bebouwd gebied bij.

Vooral de oppervlakte van woon-, verkeers- en bedrijventerrein nam toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS baseert zich daarbij op nieuwe cijfers over het bodemgebruik in Nederland.

Meer dan twee derde van de totale oppervlakte van Nederland ( 4 miljoen hectare) is in gebruik als groene ruimte (68 procent), waarvan het merendeel agrarisch terrein is (54 procent van het totaal). Nederland bestaat daarnaast voor 19 procent uit water. 13 procent is bebouwd gebied.

Meer bebouwing

In de periode 2010-2012 is netto14.000 hectare van bestemming gewijzigd. Aan agrarisch terrein is de grootste oppervlakte onttrokken (11.000 hectare). Vooral de groene ruimte (niet-agrarisch) en bebouwd gebied kregen er terrein bij.

Van alle nieuwe bestemmingen had 47 procent een groen karakter en 45 procent werd bebouwd gebied.

In de voorgaande jaren lag de nadruk van het nieuwe bodemgebruik anders. Zo had in de periode 2006-2008 ongeveer 31 procent van het nieuwe gebruik een groen karakter en werd bijna 63 procent bebouwd gebied.

Recreatie en open terrein

Ontwikkeling van de groene ruimte betekent over het algemeen dat agrarisch terrein heringericht is als bijvoorbeeld recreatieterrein of open natuurlijk terrein.

Vooral in de provincie Drenthe, maar ook in Friesland en Groningen zijn er gemeenten die in nieuwe groene ruimte hebben geïnvesteerd. Ook de Zuid-Hollandse- en Zeeuwse eilanden laten dit beeld zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer