'TTIP gaat over geopolitiek'

TTIP gaat eigenlijk niet over handel, maar over geopolitiek. 'Ik ben blij dat TTIP niet meer wordt afgeschilderd als een banenmotor. Het is veel meer dan handel', stelt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA).

%27TTIP+gaat+over+geopolitiek%27
© Klaas Johan Osinga

Jongerius ging maandagavond in Alkmaar in debat met Bastiaan de Leeuw (GroenLinks Raadslid in Alkmaar), Ronald Roosdorp (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Klaas Johan Osinga (LTO Nederland).

Precies op de dag dat de twaalfde onderhandelingsronde over TTIP, het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa van start ging in Brussel. De bijeenkomst werd georganiseerd door Europe Direct, VPRO Tegenlicht en Hal 25.

De PvdA-politica gaf ook aan dat vakbonden in de VS hopen dat de Europese standaarden in Amerika worden overgenomen door TTIP. Vanuit de zaal: 'Banengroei vanuit TTIP, daar geloof ik niet in'. Dat TTIP wordt ingezet als instrument om tegenwicht te bieden aan China, werd in de zaal makkelijker geaccepteerd.

Alkmaar nog niet 'TTIP-vrij'

De Leeuw vertelde dat GroenLinks heeft voorgesteld om Alkmaar tot 'TTIP-vrije' gemeente te verklaren. Dit voorstel is al in veel gemeenten gedaan. Roosdorp vroeg zich af wat dat dan betekent: 'Gaan we in TTIP- geen i-phones meer gebruiken?'.

Er is namelijk nog geen TTIP-akkoord waar je je een oordeel over kan vormen. Het voorstel haalde het overigens niet in de Alkmaarse gemeenteraad.

Plussen en minnen

LTO-specialist Klaas Johan Osinga gaf aan dat er kansen en bedreigingen zijn. Nederland is een belangrijke land- en tuinbouwexporteur dus het is logisch dat LTO handelsakkoorden in principe positief benadert.

'Volgens CBS-cijfers exporteerden we in 2014 voor bijna 500 miljoen euro aan land- en tuinbouwproducten naar de VS, waarvan bijna 200 miljoen sierteeltproducten, ruim 130 miljoen aan groenten/paddenstoelen en bijna 100 miljoen aan zuivel.'

Daarnaast komen er typisch Amerikaanse landbouwproducten onze kant op, zoals cranberry's (61 miljoen), zoete aardappelen (27 miljoen), tomaten in blik (19 miljoen) en Cheddar kaas (10 miljoen).

Minnen

Naast de plussen zijn er ook minnen, stelde Osinga. 'Onze vleesproducerende sectoren kunnen niet concurreren met de Amerikanen. Dit komt deels door de strengere EU-regels voor dierenwelzijn en deels ook schaalgrootte, landprijzen en arbeidskosten.'

Hij beargumenteerde dat waar er geen gelijk speelveld is, Europese producenten bescherming verdienen. 'Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) moet blijven. Bovendien moet Brussel bij de Amerikanen exportquota uitonderhandelen voor onze kwetsbare sectoren.'

Democratisch

Jongerius was overigens kritisch over het democratisch toezicht. 'Ik mag in de 'reading room' van het Europees Parlement de stukken inzien. Maar ik mag alleen een pen en papier meenemen, en ik mag geen informatie delen'. Ronald Roosdorp: 'aan de andere kant: bij CAO-onderhandelingen zie je ook alleen het eindresultaat.'

Wat dit betreft werden de deelnemers aan het debat deze avond toch op hun wenken bediend: de site Correctiv publiceerde de geheime voorstellen van VS en EU voor markttoegang zoals die in oktober 2015 zijn gedaan.

Deze voorstellen zijn echter nog lang niet geaccepteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer