Serrabassa+Vila+jureert+keuring+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Ida Hylkema

Serrabassa Vila jureert keuring Zuid-Holland

De provinciale 'Wintershow Zuid-Holland' heeft opnieuw een primeur. Het Spaanse jurylid Jaume Serrabassa Vila zal de jurering verzorgen. Hij is komende zomer één van de twee juryleden op het EK in Colmar.

In Colmar is hij de jury bij roodbont Holstein, terwijl hij op de Wintershow Zuid-Holland, 20 februari in de hallen van De Kuiper in Noordeloos, overwegend zwartbonte koeien gaat beoordelen.

Nederlands debuut

Serabassa Vila is geen onbekende in de internationale fokkerijwereld. Zo jureerde hij eerder in Colombia, Ierland' Italië, Polen, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Hongarije en Frankrijk. De keuring in Noordeloos vormt zijn Nederlands debuut.

Topfokkers

Mogelijk heeft de keuze van het jurylid er ook aan bijgedragen dat alle landelijk bekende topfokkers die Zuid-Holland rijk is, met koeien naar Noordeloos komen. Koeien van bijvoorbeeld Bons, Vink, Van Dijk, De Bruin en De Jong zullen aanwezig zijn.

De kans is groot dat een aantal van de dieren uit deze stallen komende zomer ook Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap. De zwartbontjurering is hier in handen van de Duitsers Markus Mock. Hij jureerde onder meer op de NRM van 2012.

De deelname aan keuringen blijft in Zuid-Holland groot aangezien er opnieuw circa 100 koeien zijn aangemeld. De Federatie Veeteeltstudieclubs Zuid-Holland (FVZH) die jaarlijks de provinciale rundveewinterkeuring organiseert, is bijzonder ingenomen met het enthousiasme, ook van de jeugd.

Showman 2016

Twee jaar geleden gingen, bij wijze van experiment, jongeren onder de 25 jaar voor het eerst de competitie met elkaar aan voor wie het beste een koe kon presenteren aan de jury: het zogenaamde showmanship. Dit jaar gaat de strijd op herhaling en doen meer dan twintig jongeren een gooi naar de titel 'Beste showman 2016 van Zuid-Holland'.

Na vele voorbereidingen in de vroege morgen, begint om 9.15 uur de officiële keuring. Aan het eind van de keuring zal Jaume Serrabassa Vila uit alle kampioenen ook de algemeen kampioene kiezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer