Arla%3A+herstel+melkprijs+eind+2016
Nieuws
© arla

Arla: herstel melkprijs eind 2016

De wereldwijde zuivelmarkt blijft voorlopig onvoorspelbaar en moeilijk. Naar verwachting komt er eind 2016 een positieve wending in de melkprijs. Die verwachting uitte Arla bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015.

Arla boekte in 2015 een omzet van 10,3 miljard euro, een daling van 3,3 procent ten opzichte 2014. Dat is volgens het bedrijf in lijn met de verwachtingen.

Daarbij leverde het een prestatieprijs van 33,7 cent per kilo melk, tegen 41,7 cent in 2014. Het totaal geleverd melkvolume kwam uit op 12,5 miljard kilo, bijna 7 procent meer dan in 2014.

Nettowinst

De nettowinst van de Groep Arla in 2015 is goed voor 295.000.000 euro, waarvan het winstaandeel van Arla Foods 285.000.000 euro bedraagt. Dat komt overeen met 2,8 procent van de omzet van de groep, geeft Peder Tuborgh, algemeen directeur van Arla, aan.

'Normaal gesproken is onze winstdoelstelling is 3 procent van onze omzet, maar in augustus vorig jaar de Raad van Bestuur ingestemd met de winstdoelstelling te verminderen van 3 procent naar het bereik 2,7-3,0 procent van de omzet van het bedrijf.

'Daarmee willen we onze melkveehouders tegemoet komen', aldus Tuborgh. Op 24 februari wordt de besloten waar de winst heen gaat. Vervolgens verschijnt ook het jaarverslag.

Hard en onvoorspelbaar

Door de algemeen directeur werd eerder gesproken over een winstherstel aan het begin van dit jaar. 'De wereldwijde zuivelindustrie is zelden zo hard en onvoorspelbaar geweest, en 2015 is helaas zo uitdagend als we hadden verwacht.'

Arla heeft volgens Tuborgh dit jaar een zeer moeilijke taak voor zich als het wereldwijde aanbod van melk nog steeds de vraag overtreft. 'We verwachten dat de wereldwijde markt pas tegen eind 2016 verandert, wat resulteert in een hogere melkprijs.'

Kosten reduceren

'We hebben ons intensief ingezet om de schade als gevolg van de negatieve mondiale trends te minimaliseren door kosten te reduceren en de marktposities in Europa te behouden en soms zelfs te verbeteren', vervolgt Tuborgh.

'Ook waren we actief om nieuwe markten op te zoeken buiten Europa.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer