'Fosfaatreductie zuivel voor eigen rekening'

Het voorstel van de zuivelsector om de reductie van de fosfaatproductie te verdelen over zes jaarlijkse termijnen, mag geen gevolgen hebben voor de varkenssector. 'Elke sector moet eigen verantwoordelijkheid nemen', vinden LTO Varkenshouderij en NVV. 'Fosfaatreductie komt voor eigen rekening.'

De zuivelsector wil de reductie van de fosfaatproductie realiseren door 25 procent af te romen bij het verhandelen van fosfaat.

De varkenshouderij heeft verantwoordelijkheid genomen door onder het eigen sectorale fosfaatplafond te blijven, stellen LTO Varkenshouderij en NVV.

Geen nieuwe korting

'Het kan niet zo zijn dat de varkenssector hier straks de rekening voor krijgt gepresenteerd, zoals een eventuele korting op dierrechten', zeggen voorzitters Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij).

NVV en LTO Varkenshouderij vinden dat elke sector eigen verantwoordelijkheid moet nemen.

Dat betekent dat al het fosfaat dat extra wordt geproduceerd en het eigen sectorale plafond overschrijdt, verwerkt en verwaard moet worden. 'Voor de varkenshouderij mag geen extra druk op de mestmarkt ontstaan', aldus de beide voorzitters.

Afzetkosten gestegen

De extra hoeveelheid mest die door andere sectoren is en wordt geproduceerd, moet in zijn geheel van de mestmarkt af, onderstrepen Jansen en Douma. 'Door deze overproductie zijn de afzetkosten voor varkensmest in de afgelopen periode flink gestegen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer