Gemopper+over+uitbetalingsprijs+cichorei
Nieuws
© Janet Beekman

Gemopper over uitbetalingsprijs cichorei

Sensus heeft de uitbetalingsprijs van cichorei voor 2016 per saldo verlaagd met 4,60 euro naar 73,50 euro per ton. Mopperen hierover op een regiovergadering helpt niet.

De lagere prijs komt door de gehalteverrekening van 17 in plaats van 16. Telers kunnen het financieel resultaat weer op niveau brengen door dit jaar cichorei te leveren met 17 inuline.

'Moeten we de teelt van cichorei verbeteren, zodat Sensus de contractprijs kan verlagen? Waarom? De kosten van de teelt nemen alleen maar toe', zegt een teler op de regiovergadering van de telersvereniging Oost-Brabant/Limburg, dinsdag in Baexem.

Concurrentie

Iwan Blankers van Sensus in Roosendaal zegt dat de prijsaanpassing nodig is voor de continuïteit van de cichoreisector. 'De concurrentie is scherper. We hebben te maken met meer producten waar we op de markt mee moeten concurreren.'

Tegelijk wijst Blankers er op dat er nog veel potentieel is om de teelt te verbeteren. De gemiddelde opbrengst ligt nu op 7 ton inuline per hectare per jaar. 'De opbrengst moet betrouwbaar en stabieler naar een hoger niveau.'

Teeltoptimalisatie

Het door Sensus nieuw ontwikkelde teeltevaluatieprogramma Cimone moet telers helpen om naar een opbrengst van 10 ton inuline in 2023 te komen. Dat moet een jaaropbrengst mogelijk maken van 50.000 ton inuline van 5.000 hectare.

René Schunselaar, manager Agro bij Sensus, wijst er op dat een opbrengst van 10 ton inuline per hectare nu al in vrijwel elke regio door meerdere telers wordt gehaald.

'De ambitie van 10 ton inuline per hectare is ambitieus maar wel realistisch. Het zorgt voor een beter rendement van de cichoreiteelt en lagere aankoopkosten in de keten', zegt Schunserlaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  34° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
Meer weer