Akkoord Europese aanpak antibiotica

Europese landen gaan met elkaar antibioticaresistentie aanpakken in de zorg en de veehouderij.

Dit is de uitkomst van een ministeriële conferentie die woensdag in Amsterdam is gehouden in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ontvingen op deze conferentie collega’s en experts uit 28 Europese lidstaten.

Staatssecretaris Van Dam riep tijdens de conferentie op het gebruik van voor de volksgezondheid kritische antibiotica bij dieren sterk te beperken. Ook wees hij op het belang van een gezamenlijke aanpak.

Grens

'Het gaat dan niet alleen om de combinatie van gezondheidszorg en veehouderij, maar ook om samenwerking tussen landen onderling. Bacteriën stoppen niet bij de grens', aldus Van Dam.

'Zeventig jaar geleden waarschuwde de uitvinder van penicilline, Alexander Fleming, al voor het risico van resistentie. Daar is de afgelopen decennia te weinig aandacht aan besteed. Het is cruciaal dat we het advies van Fleming alsnog ter harte nemen. Dat is belangrijk voor nu, maar vooral ook in het belang van onze kinderen.'

Opmaat

De grotendeels besloten conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Raden die later dit voorjaar afzonderlijk voor zowel Volksgezondheid als Landbouw worden gehouden.

De bedoeling is dat op deze raden besluitvorming plaatsvindt. Hierover vindt in Europa de komende maanden nog nader overleg plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer