%27Behoud+van+de+bodemvruchtbaarheid+is+de+grote+uitdaging%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Behoud van de bodemvruchtbaarheid is de grote uitdaging'

Het federatiebestuur van LTO Nederland benoemde deze week Jaap van Wenum (45) als voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. Hij volgt daarmee Jaap Haanstra op.

'

Vanwaar de keuze voor deze functie?

'Via mijn werkzaamheden als beleidsadviseur ben ik al langer actief in de belangenbehartiging voor de akkerbouw. Ik was toe aan iets nieuws, maar wilde mij graag voor de sector blijven inzetten. Als voorzitter treed ik meer op de voorgrond en krijg ik meer verantwoordelijkheid. Het is een uitdaging en een eer dat ik deze kans krijg.'

Hoe is het om Jaap

'De lat ligt hoog. Het is niet eenvoudig om een voorzitter als Jaap op te volgen. Hij heeft zich sterk ingezet voor de concurrentiepositie van de Nederlandse akkerbouwer in de Europese Unie. Dat was belangrijk in een tijd waarin de akkerbouw marktgericht is gaan produceren. Het fundament is goed, het is aan de vakgroep om daar een vervolg aan te geven.'

Wat zijn de speerpunten voor LTO Akkerbouw de komende jaren?

'Eén van onze grootste uitdagingen is de bodemvruchtbaarheid. De bodem is ons kapitaal en daar moeten we zuinig op zijn. Wij streven naar een beleid waarbij we worden afgerekend op basis van doelen en niet op basis van normen. Daarom wordt het hoog tijd dat we gebruik kunnen maken van de voorgestelde equivalente maatregelen.
'In Frankrijk heeft de overheid vanwege de klimaatdoelstellingen bepaald dat het organischestofgehalte van landbouwgrond met 0,04 procent moet stijgen. Daar kun je vervolgens stimulerend beleid op maken. Nederland kan daar in dit geval een voorbeeld aan nemen.'

Hoe staat de akkerbouw ervoor?

'Over de toekomst van de sector ben ik positief. De omstandigheden om hoogwaardige akkerbouwproducten te telen zijn gunstig in Nederland. We kunnen in Europa de concurrentie aan en dragen fors bij aan de Nederlandse handelsbalans. De ondernemers in de sector hebben veel kennis en lopen voorop met innovaties om de teelten te verduurzamen. Deze voorsprong moeten we zien te behouden.'

Wat is het belang van collectiviteit voor de sector?

'Belangenbehartiging is nooit klaar, er is geen tijd om achterover te leunen. In de politiek en op de ministeries neemt de kennis over de landbouw af.
'Daarom is het belangrijk dat we ons verhaal laten horen. Dat lukt je niet als individu, maar dat moeten we samen doen. Juist daarvoor is een collectieve organisatie als LTO enorm belangrijk.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer