Zetmeelopbrengst voorop bij maiskeuze

Ondernemers letten bij hun keuze voor snijmaisrassen vooral op de korrel/zetmeelopbrengst. Dat komt naar voren op basis van de eerste inzenders van de nog lopende Maisscan 2016 van Geelen Consulancy.

Zetmeelopbrengst+voorop+bij+maiskeuze
© nieuwe oogst

De MaisScan wordt alweer voor de derde keer uitgevoerd. Zo kunnen ondernemers hier aangeven wat ze de belangrijkste selectiecriteria vinden bij de maisrassenkeuze. Daarbij mogen ze maximaal drie criteria aanvinken.

Terwijl het onderzoek nog loopt, hebben 281 deelnemers hun criteria aangevinkt, zo blijkt uit de voorlopige resultaten. Daarbij werd 128 keer korrelopbrengst/zetmeelopbrengst aangevinkt, wat neerkomt op 45,6 procent van alle deelnemers.

Voederwaarde-opbrengst

Ook goed doen voederwaarde-opbrengst met 103 vinken (36,7 procent) en drogestofopbrengst met 98 vinken (34,9 procent) het.

Verder doet de stevigheid van het ras het goed. Dat komt met 83 stemmen (29,5 procent) op plaats vier. Dat komt wellicht mede doordat er vorige jaar in sommige delen in het land sprake was van zomerlegering en green snap.

Zelfde ras

Zo'n 35 procent van de maïstelers geeft op dit moment aan dat ze hetzelfde maïsras gaan zaaien als in 2015. 31 procent antwoordt een ander maïsras en 34 procent van de maïstelers weet het nog niet.

Op de vraag welk maïsras men het komend seizoen (hoogstwaarschijnlijk) het meest gaat telen, wordt het maïsras Millesim van maïszaadveredelingsbedrijf KWS op dit moment het meest genoemd.

De maïsrassen Torres (ook KWS) en LG. 31.211 (Limagrain) volgen op de voet. De nummer vier en vijf van deze tussenstand zijn LG 31.218 (Limagrain) en Ricardinio (KWS).

Donderdagmiddag stuurt Geelen nog een herinnering aan de maistelers die de MaisScan nog niet hebben ingevuld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer