Nieuw hightech vleeskuikenbedrijf

Het bedrijf van pluimveehouder Robèrt van Zutven uit Erp is een van de meest geavanceerde vleeskuikenbedrijven van Europa. Bezoekers uit de hele wereld komen kijken welke technieken de vleeskuikenhouder in zijn stal heeft.

In totaal bouwde de Noord-Brabantse vleeskuikenhouder drie stallen die hij samen met Stienen BE ontwikkelde. Dit bedrijf leverde ook alle besturingsapparatuur voor de drie stallen.
Een van de meest innovatieve installaties bevindt zich in de warmtewisselaar aan de zijkant van de stallen. Het betreft een automatisch reinigingssysteem met drukfilter van de firma Plettenburg uit Hezingen. Er zijn in Europa pas vier bedrijven die met dit systeem werken.
Het 'plofsysteem' blaast stof uit de filters van de warmtewisselaar. 'Het grote voordeel daarvan is dat je je warmtewisselaar niet meer hoeft schoon te maken', legt Van Zutven uit.
De installatie voelt zelf aan wanneer hij te veel stof bevat. Afhankelijk daarvan reinigt de warmtewisselaar automatisch zo'n één à twee keer per dag. Het stof van de filters van de warmtewisselaar valt in een betonbak en wordt, samen met de mest, verbrand bij DEP in Moerdijk.

Vernevelingssysteem

De stallen zijn toegerust met het 'poultry cooling down' vernevelingssysteem van Hans van den Oever Diversen uit Langenboom. De installatie is aangesloten op de klimaatcomputer en dient twee doelen.
In de zomer zet Van Zutven de installatie in om de stal te koelen. 'Afgelopen zomer hebben we proef gedraaid en het werkte voortreffelijk.' Daarnaast gebruikt de pluimveehouder het systeem om de stal voor te weken als er moet worden gereinigd. 'Voerpannen en nippels zijn dan veel eenvoudiger te reinigen. Per stal spaar ik daardoor zo'n drie arbeidsuren uit en ik verbruik minder leidingwater.'
Alle regelapparatuur die normaal in een apart voerhok per stal zit, zit bij Van Zutven samen met de behandelingsinstallatie voor het drinkwater in één gezamenlijke ruimte. Het water dat hij gebruikt in het vernevelingssysteem en om de stal te reinigen wordt opgevangen in een grote ondergrondse spoelwateropvang.
De stallen beschikken over Panasonic camera's. Dit als beveiliging tegen inbraak en om het gedrag van de kuikens in de gaten te houden en te analyseren. De stallen zijn uitgerust met ledverlichting. Van Zutven: 'Het is veel beter licht dan tl-buizen of een hoogfrequente lichtbron, omdat de dieren van die lichtsoorten onrustig worden.'

Eigen voerkeuken

De mengkeuken bevindt zich bij Van Zutven tussen de stallen. Daar staan ook drie voorraadbunkers, elk goed voor 1.500 kilo grondstof. Het complete rantsoen stelt de vleeskuikenhouder zelf samen. Via zijn mengvoerbedrijf De Heus koopt hij de benodigde kernvoeders. In de mengkeuken worden ook micro-elementen als druivensuikers, vitamines en mineralen gedoseerd.
Van Zutven ontwikkelde zelf ook innovaties voor in de drie nieuwe stallen. Eén daarvan is het systeem met isolerende rolluiken. Wanneer de kuikens net in de stal zitten, hoeft er nog vrijwel niet te worden geventileerd. De stal verliest dan veel warmte door de vele ventilatielamellen aan de achterkant van de stal, licht Van Zutven toe.
'Ik bedacht om daar isolerende rolluiken voor te doen. Die gaan pas open vlak voordat een ventilator aanspringt. Dat scheelt heel veel stookkosten en valse trek.' Buiten spande Van Zutven een rond zeildoek met elastiek over de ventilatoren om nog meer warmteverlies te voorkomen.
De lamellen van de inlaatventielen van Scan-Air kan Van Zutven in iedere gewenste stand naar beneden richten op de kuikens. 'Vooral in de zomer is dit ideaal voor extra koeling naast het vernevelingssysteem.'

Hogere isolatiewaarde

Als eerste in Nederland bouwde Van Zutven met een extra geïsoleerde stalmuur van prefab betonwanden. Geïsoleerde betonwanden voor pluimveestallen hebben normaliter een dikte van 20 centimeter. Van Zutven koos echter voor een hogere isolatiewaarde. Bij hem zijn de betonwanden 24 centimeter dik en geïsoleerd met 10 centimeter PIR.
Een andere noviteit bij de Erpse vleeskuikenhouder is een koelingssysteem voor de waterleiding. 'In de zes uur dat de kuikens slapen staat water met 32 à 33 graden Celsius in de leidingen. Met het spoelsysteem van Roxell kan ik het water in de leidingen terugkoelen naar 25 graden Celsius. Zodoende heb ik altijd vers water in de stal.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer