Koopmanspolder+gaat+onder+water
Nieuws
© Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Koopmanspolder gaat onder water

De Koopmanspolder in Andijk wordt op donderdag 4 februari gevuld met water vanuit het IJsselmeer. Doel van de proef is te leren van de effecten van het waterpeil op de waterkwantiteit, waterkwaliteit, natuur en leefomgeving.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Dr. A. Kuyperschool in Andijk openen samen met gedeputeerde Cees Loggen van Noord-Holland en hoogheemraad Siem Jan Schenk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de schuif, waardoor het water de polder in kan stromen.

De Koopmanspolder bij Andijk/Wervershoof is een nieuw natuurgebied en onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Daarnaast wordt de polder gebruikt om proeven uit te voeren met het waterpeil.

Natuurlijk peil

In 2014 volgde het water in de polder een natuurlijk peil. In 2015 werd bekeken hoe ver het water kon zakken om droogte na te bootsen. Nu, in 2016, wordt de polder gevuld met water tot het peilniveau van het IJsselmeer. Dit betekent dat het water tot aan de voet van de dijk komt.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer