Boer blijft op zijn grond zitten

De vraag naar agrarische grond en onroerend goed houdt aan, maar dat vertaalt zich niet in het aantal verkopen. Boeren blijven op hun grond zitten, onder meer vanwege de aanstaande fosfaatrechten.

Mike SchellartDat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van haar marktcijfers 2015. Na jaren van groei daalde het aantal verkopen van melkveebedrijven. De grondprijs van grasland steeg wel licht naar gemiddeld 55.000 euro.
Enerzijds stagneert de markt van melkveehouderijen door de lage melkprijs en de fosfaatrechten. Anderzijds is er veel vraag naar grond door de Wet verantwoorde groei, die dit jaar is ingegaan.
‘Transacties komen moeilijk tot stand, ondanks de behoefte aan schaalvergroting’, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Hij hamert op duidelijkheid over de fosfaatrechten, zodat de sector een inhaalslag kan maken.
‘Ondernemers wachten met aankopen van grond of uitbreiden van hun bedrijf. Ook krijgen ze vaak geen financiering van de bank, omdat die eerst duidelijkheid wil over de fosfaatrechten.’
Het aantal percelen dat wordt aangeboden, is beperkt. ‘Stoppers houden hun bedrijven en grond aan. Ze geven de voorkeur aan verpachten, omdat het rendement aantrekkelijker is ten opzichte van sparen. De lage rente maakt verkopen oninteressant.’ De pachtprijzen zijn bovendien opgelopen naar zo’n 1.200 tot 1.500 euro per hectare.
De huidige situatie heeft ook effect op andere sectoren. Bloembollentelers huren vaak grond van melkveehouders, maar vanwege de grondgebondenheid houden deze nu hun percelen aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer