Dronten en fruittelers strijden om hagen

Fruittelers in Dronten verwachten miljoenen euro's schade als ze hun boomgaarden blijvend moeten afschermen met windhagen. Bij verkoop is de grond dan immers ineens een stuk minder waard.

Dronten+en+fruittelers+strijden+om+hagen
© Frans Rijk

Vier jaar geleden bleek dat gemeente Dronten opeens de eeuwigdurende verplichting tot het handhaven van de hagen wilde vastleggen in een nieuw bestemmingsplan. De gemeente wil zo kaalslag bij verkoop van grond in het buitengebied tegengaan. Dat moet het gebied aantrekkelijk houden voor recreanten, zo luidt de motivatie.

Als een fruitteler in Oostelijk Flevoland zijn bedrijf nu beëindigt, gaat de grond meestal over naar een akkerbouwer. En die nieuwe eigenaar heeft alleen maar last van de windhagen.

Met groensingel erop betaalt een akkerbouwer daarom al snel 10.000 euro minder per hectare. Op een totaal areaal van 300 hectare gaat het dan om een schadebedrag van zo'n 3 miljoen euro. Als gemeente Dronten ook de heraanplant verplicht stelt voor inmiddels gerooide windhagen, verdubbelt dat bedrag nog eens.

Inspraakrecht

De fruittelers maakten indertijd gebruik van het inspraakrecht, maar vonden geen gehoor bij de gemeenteraadsleden, memoreert NFO-kringvoorzitter Krijn de Hamer.

'Het recreatiebelang is voor gemeente Dronten kennelijk belangrijker dan het landbouwbelang. Actieve fruittelers treft het niet direct. Je merkt het pas als je stopt met je bedrijf en wilt verkopen. Het kost je dan als bedrijfsbeëindiger gewoon een deel van je pensioen.' Op een bedrijf van gemiddeld 20 hectare is dat dus al snel 2 ton.

Eigenlijk is het gewoon te bizar voor woorden, moppert de NFO-bestuurder. 'Dat de gemeente bepaalt wat je wel en niet doet met zo'n singel, dat is echt ongehoord.'
De fruittelers tekenden dan ook beroep aan tegen het ontwerpbestemmingsplan en afgelopen week diende het rechtsgeding bij de Raad van State. 'Juridisch kan het ook niet volgens ons, omdat de Boswet voorschrijft dat je houtopstanden ook weer mag weghalen.'

Volgens gemeente Dronten gaat een bestemmingsplan echter voor de Boswet. Of dat zo is, moet blijken wanneer de rechter binnenkort uitspraak doet. Hoewel telers dan een beroep kunnen doen op een vergoeding voor planschade, lost dat niet veel op, vreest De Hamer. 'Dat leidt alleen nog maar tot claims, juridisch getouwtrek en dus meer rechtszaken.'

Fruitteler Frans Rijk (32), die overigens zelf nog jarenlang hoopt door te kunnen met zijn bedrijf aan de Ottolanderlaan, weet dat banken al argwanend reageren op de kwestie. 'Als dit doorgaat, is je grond ineens minder waard en kan het zijn dat je zo met je financiering 'onder water' belandt. Dat je meer hebt geleend bij de bank dan dat je grond nu waard is. Ook op die manier kun je dus zomaar onderuitgaan.'

Rijk merkt op dat de polder is ontgonnen voor de landbouw. 'Die singels zijn wel mooi, dat vind ik zelf ook, maar ze moeten wel een functie hebben.' Op de rechtszitting vorige week woensdag kwam naar voren dat de singelverplichting ook geldt voor akkerbouwers die soms al jaren geleden grond hebben overgenomen van een fruitkweker.

Volgens de NFO kan de gemeente in dat geval ook schadeclaims van akkerbouwers verwachten die voormalige fruittelersgrond gebruiken. Rijk kan wel vijf redenen bedenken waarom akkerbouwers de windsingels niet willen. Zo kost het onderhoud alleen al 500 euro per jaar, creëert het een grotere kopakker, is het draaien met machines lastiger, ontstaat er schaduwwerking en vermindert het dus de opbrengst.

Frustrerend

Dat de zienswijze van de telers tot nog toe zo van tafel is geveegd, vindt Rijk erg frustrerend. 'Liever waren we er als telers met de gemeente uitgekomen, maar er viel gewoon niet over te praten.' Oplossingen zijn volgens hem echter wel te bedenken, los van het schrappen van de bewuste regeling natuurlijk.

'Bijvoorbeeld door groen terug te plaatsen bij gebouwen wanneer een windsingel wordt opgeruimd. Of plant ze desnoods maar aan de andere kant van de sloot. Als zij zo hechten aan het groen, dan kan de gemeente ook zelf windsingels aanleggen en onderhouden.' Wethouder Nico Verlaan van Dronten komt volgende week met een reactie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer