Groningen/Drenthe topper Biobased Economy

Regio Groningen-Drenthe is door de Europese Commissie verkozen tot een van de zes Europese voorbeeldregio's op het gebied van verduurzaming en vergroening van de chemiesector.

Noord-Nederland is een voorloper ten opzichte van andere regio's in Nederland en Europa. In totaal zijn 28 projectvoorstellen ingediend bij de Europese Commissie. Drenthe en Groningen trekken daarin gezamenlijk op.

Beide provincies beschikken over een belangrijke chemiecluster dat zich bezig houdt met de vergroening van de sector. Gronings gedeputeerde Brouns ziet de aanwijzing als een bevestiging van die inspanningen.

Ontwikkelpotentie

Aan de keuze van Brussel om de regio Groningen-Drenthe uit te roepen tot voorbeeldregio zit geen geld verbonden. Het geeft wel aan dat Brussel overtuigd is van de ontwikkelpotentie.

Vooral de combinatie van twee sterke chemieclusters en een grootschalig agrarisch achterland bleek doorslaggevend.

Biomassa

De grondstoffen die in de chemie worden gebruikt zijn steeds vaker gebaseerd op biomassa en die is in de regio volop aanwezig.

Drents gedeputeerde Henk Brink: 'Met de aanwijzing tot voorbeeldregio krijgen we meer zichtbaarheid voor de goede dingen die we in de regio doen. Dat draagt weer bij aan het aantrekken van nieuwe contacten en grote investeerders'.

Plastics

Als voorbeeldregio richt Drenthe zich met haar chemiecluster in Emmen vooral op de kunststoffen, garens en plastics en Groningen, met haar cluster in Delfzijl, vooral op de vervaardiging van producten en halffabricaten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer