Pompen of verzuipen

Pompen+of+verzuipen
© NO

Iedereen die een dakraam in zijn slaapkamer heeft, kent dat gevoel vast wel. Je hebt van alles op de planning staan, waarbij regen niet is gewenst. Je draait je 's morgens nog eens om in bed en je hoort ineens dikke druppen op het raam. Wat je dan denkt of zegt, mag je hier zelf invullen...

Sinds een maand wonen wij tijdelijk in een woonunit. Vier containers met een plat stalen dak. Ik hoef niet uit te leggen hoe dat klinkt als het weer eens regent. Nou zijn wij sinds november bezig met de bouw van een nieuwe ligboxenstal en dan zit dat water je nog wel eens in de weg. Het is dan letterlijk pompen of verzuipen. Maar als je genoeg pompt, kan de bouw wel door blijven gaan.

De bouw vordert dan ook gestaag ondanks het weer. Gelukkig vriest het nog niet zo veel. Ik zat hier nog eens over na te denken en eigenlijk kun je het voorgaande goed vergelijken met de huidige situatie in de melkveehouderij.
Het is momenteel ook pompen of verzuipen, zowel de dagelijkse financiële gang van zaken als qua wetgeving wat er allemaal nog in de lucht hangt.

Er zijn in de afgelopen jaren zo verschrikkelijk veel data aangeleverd over de mineralenstromen binnen de landbouw, dat we er nu in dreigen te verzuipen. Er is geen orgaan dat orde en overzicht schept en eenieder die beweert ergens verstand van te hebben, verzint er weer wat bij.

Ik hoef niet op te sommen wat voor verschillende systemen en bijbehorende benamingen we hebben gehad voor onze mestwetgeving, voordat we nu zijn aanbeland bij de grondgebondenheid en Kringloopwijzer.
Wordt het niet eens tijd om schoon schip te maken en alles te vereenvoudigen? Het zijn nieuwe tijden, nieuwe generaties zowel achter het bureau als in het werk en er wordt nog steeds gestapeld op denkwijzen, aannames en meetgegevens van eind jaren tachtig en begin negentig 'van de vorige eeuw'.

Om de kostprijs te drukken moeten we efficiënt werken en dat betekent niet dat we ons juist werk op de hals moeten halen. We weten hoeveel een dier vreet, wat het produceert en hoeveel grond er ter beschikking is. Drie basisfactoren die voor alle sectoren van toepassing zijn. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn?

Maar voorlopig moeten we maar een beetje blijven pompen, zodat we niet verzuipen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer