Samen betalen voor praktijkonderzoek

‘Voldoende budget voor gezamenlijk aardbeienonderzoek is essentieel voor de ontwikkeling van onze sector’, vindt Mark van Aert, voorzitter van de landelijke gewasgroep Aardbei.

Van Aert gebruikte zijn welkomstwoord vorige week op de Aardbeiendag 2016 in Den Bosch om telers aan te sporen donateur te worden van de Stichting Aardbeienonderzoek (SAO). De kosten zijn 250 euro per bedrijf.
Na het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw is er ook in de aardbeiensector behoefte aan regie over en financiering voor praktijkonderzoek. Vorig jaar nam de landelijke gewasgroep Aardbei het initiatief om een vervolg te geven aan specifiek aardbeionderzoek met aansturing vanuit de praktijk. Met name de veredelaars hebben in het overgangsjaar 2015 via Plantum voor de financiering gezorgd.
‘Als wij als Nederlandse aardbeiensector voorop willen blijven lopen, dan moeten we collectief problemen aanpakken’, stelt Van Aert. ‘Het geld dat wij als telers bijdragen is het basisbudget. Afhankelijk van het onderzoek kunnen we aanvullende financiering binnenhalen vanuit het bedrijfsleven.’

Draagvlak

De werving van donateurs voor SAO start binnenkort en wordt uitgevoerd door de adviesorganisaties DLV Plant en Horti Nova. Van Aert wil zich vooraf niet vastpinnen op een minimaal aantal betalende deelnemers aan de stichting. ‘Het spreekt vanzelf dat we streven naar een zo breed mogelijke draagvlak.’
Van Aert wijst erop dat als de aardbeiensector zelf vanuit de praktijk geld investeert in onderzoek er ook gemakkelijker cofinanciering te regelen is. ‘Er gaat toch een signaal van uit. Het biedt in elk geval meer kans om ook gebruik te maken van het onderzoeksbudget van de topsectoren’, geeft de voorzitter aan.
De speerpunten in het onderzoek voor SAO in 2016 zijn volgens Van Aert de beheersing van trips in de vollegrondsteelt, erwinia onder glas en de nieuwe bodemschimmel pestalotiopsis. Vorig jaar is in het aardbeienonderzoek onder meer aandacht besteed aan de bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer