Twijfel bij Franse aanpak AI

Avined heeft twijfels over de Franse aanpak van vogelgriep (AI). Vanaf 17 december is een regeling van kracht om pluimvee, voordat het naar de slachterij wordt vervoerd, te controleren op vogelgriep. Sinds deze regeling geldt, nam het aantal uitbraken fors af.

Avined noemt dat opvallend. ‘Ruim de helft van de vogelgriepuitbraken in Frankrijk is door die controle voor de slacht vastgesteld. Nu die regeling is komen te vervallen, vragen wij ons af of het aantal meldingen een juiste weergave is van de besmettingsdruk in de getroffen regio’, zegt Alex Spieker van Avined.
Spieker geeft aan dat in Nederland juist naar vogelgriep wordt gezocht om bij een uitbraak zo snel mogelijk in actie te kunnen komen. Duitsland en Engeland hanteren eenzelfde aanpak. Het lijkt er volgens Spieker nu op dat Frankrijk de Europese regelgeving anders interpreteert, door minder te screenen.

Nieuwe uitbraken

In het nieuwe jaar zijn drie nieuwe gevallen van hoogpathogene vogelgriep gemeld uit Frankrijk. Daarmee komt het totaalaantal uitbraken op 67.
Bij de restrictiezone in Frankrijk zijn nu meerdere departementen betrokken. Het betreft de Dordogne, Hautes-Pyrénées, Gers, Pyrénées-Atlantiques, Landes, Lot-et-Garonne, Gironde, Haute-Vienne en gebieden van de departementen Lot en la Charente.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer