Perspectief groenteteelt onduidelijk, sierteelt krijgt betere prijzen

Voor de tuinbouw schetsen de banken een gemengd beeld. Veel onduidelijkheden zijn er vooral over de verdere ontwikkelingen in de groenteteelt. Volgens ING is de areaalontwikkeling in 2016 nog onduidelijk.
De weersomstandigheden in Nederland en in concurrerende landen zijn per definitie onvoorspelbaar. ABN Amro noemt de verdere ontwikkeling van gesloten ketens als een factor die positief is voor de prijsvorming. Op de wereldmarkt blijft de prijs echter afhankelijk van het aanbod elders. En dat laat zich eveneens moeilijk voorspellen.

Krimpende sierteelt

ABN Amro verwacht voor de komende jaren geleidelijk dalende productievolumes in de sierteelt. Het aantal bedrijven vermindert en de concurrentie uit lagelonenlanden neemt verder toe.
Het inkomen van de siertelers lijkt volgens de bank ‘weer positiever uit te pakken’. Voor 2016 en 2017 verwacht ABN Amro een stijging van de prijzen met respectievelijk 0,5 en 1 procent, vooral dankzij de verder aantrekkende economie.
Ook ING noemt de groeiende welvaart in de eurozone. De bloemenexport stijgt volgens deze bank met ongeveer 4 procent. Voor potplanten kan de terugval in exportwaarde in 2015 weer worden omgebogen. De Britse exportmarkt is net als in 2015 de snelste groeier, vooral door gunstige valutakoersen en de consumptiegroei. Polen is groeiland nummer twee. ING raamt voor dit jaar een verdere terugval van de export naar Rusland met een kwart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer