Meer otters in dezelfde gebieden

Het aantal otters in Nederland is het afgelopen jaar weer toegenomen. Maar het leefgebied van de otter heeft zich nauwelijks uitgebreid.

Meer+otters+in+dezelfde+gebieden
© Wikipedia

Dat blijkt uit de meest recente monitoringsgegevens van de winterperiode 2014/2015, meldt Wageningen UR (WUR) dat de monitoring uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Groei

De populatie wordt nu geschat op circa 160 dieren, een groei van zo’n 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar verspreiden doet de otter niet. Er vindt voornamelijk verdichting plaats in de gebieden waar de otter al voorkwam.

Dat proces heeft in het voormalige uitzetgebied in de Kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland al eerder plaatsgevonden en daar is de populatie nu min of meer stabiel.

Verkeer

Door verkeer sneuvelt naar schatting ongeveer 25 procent van de populatie. Dat zet volgens de WUR duidelijk een rem op de verdere ruimtelijke verbreiding.

Iets anders wat opvalt, is dat de genetische variatie in de populatie in tegenstelling tot voorgaande jaren niet verder is afgenomen. Dat heeft deels te maken met het bijplaatsen van enkele genetisch niet verwante otters uit het buitenland.

Grensregio's

Verder duiken in de grensregio’s, zowel bij de Oude IJssel als langs de Dinkel in Twente, incidenteel otters op van Duitse origine die bijdragen aan de reproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer