Nieuw+kenniscluster+tuinbouw+in+de+maak
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nieuw kenniscluster tuinbouw in de maak

Demokwekerij Westland richt onder de naam Field Lab Smartfood een instituut op waarin technologische bedrijven kunnen samenwerken om grote tuinbouwprojecten in het buitenland te kunnen uitvoeren.

Directeur Peet van Adrichem van Demokwekerij Westland zegt dat er behoefte is aan zo’n organisatie.

Buitenlandse overheden vragen om inbreng van Nederlandse kennis en techniek bij tuinbouwprojecten in hun landen, stelt hij.

Concrete vragen

‘Bij de Demokwekerij liggen concrete vragen uit het buitenland’, zegt Van Adrichem.

Demokwekerij Westland krijgt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers over de vloer, van wie een derde van buitenlandse komaf is. ‘Ze komen vaak met complexe vragen.’

Ho Chi Minhstad

Als voorbeeld noemt de Demokwekerij-directeur Ho Chi Minhstad in Vietnam. Daar zijn plannen om op 1.000 hectare een nieuw tuinbouwgebied uit de grond te stampen.

‘Zo’n project is voor individuele bedrijven in Nederland te groot om op te pakken, maar via een instituut als Field Lab Smartfood zou dat wel kunnen.’

Grote interesse

Het uiteindelijke doel van Field Lab Smartfood is Nederlandse tuinbouwtechnologie in het buitenland te verkopen, legt Van Adrichem uit.

De animo voor deelname aan het instituut is groot, zegt Van Adrichem. Hij wijst daarbij onder andere naar de dertig technologische bedrijven die zich in Demokwekerij Westland presenteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer