Innovatiekracht landbouw verdient meer aandacht

Nederland is een absolute voorloper op het gebied van kennis en innovatie in de land- en tuinbouw. Die positie claimen we onvoldoende.
Onze sectoren zijn op vrijwel ieder terrein een voorbeeld in de wereld qua efficiëntie, productie en voortdurende zoektocht naar mogelijkheden om de milieu-impact die voedselproductie met zich meebrengt te verminderen.
De Nederlandse land- en tuinbouw is de snelst verduurzamende sector. Dat is te danken aan de manier waarop de bedrijven - groot en klein - inspelen op de thema's die heden ten dage om een antwoord vragen. Boeren en tuinders dragen een verantwoordelijkheid voor bodem, water en milieu. Het beeld van buitenstaanders is vaak anders, maar we zouden wel gek zijn als we dit natuurlijke kapitaal zouden vernietigen.
Neem als voorbeeld het energievraagstuk. In de transitie van fossiele naar hernieuwbare bronnen leveren agrarische sectoren een grote bijdrage. De helft van de duurzame energie wordt hier geproduceerd. We leveren meer elektriciteit dan we verbruiken. Op veel terreinen realiseren we duurzame doelen jaren eerder dan afgesproken.
Internationaal maken we naam en faam met onze hoge en efficiënte productie, in eigen huis moeten we ons daarvoor verdedigen. In de binnenlandse beeldvorming leggen die prestaties het te vaak af tegen de problemen waar de sector voor staat. Denk aan middelengebruik, het mestvraagstuk en de methoden waarop we dieren houden.
Onze natuurlijke reactie is te vaak defensief. Dat lijkt wellicht logisch, voedselproductie ligt maatschappelijk onder een vergrootglas. Er zijn echter volop kansen om te tonen dat de land- en tuinbouw in staat is om zich aan te passen aan wijzigende omstandigheden. Die goede resultaten moeten we meer onder de aandacht brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer