LTO+blij+met+akkoord+exportsubsidies
Nieuws
© Rotterdam

LTO blij met akkoord exportsubsidies

LTO Nederland is blij met het WTO-akkoord over een verdere afbouw van exportsubsidies in de landbouw. De in Nairobi afgesloten overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie is ondertekend door 164 landen.

De Nairobi Package is onderdeel van de Doha Development Agenda (DDA), met als doel handelsbarrières in de wereld op te heffen en vrije internationale handel mogelijk te maken.

Die onderhandelingen gingen in 2001 van start in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Vervolg van Bali

In december 2013 werd in Bali een eerste akkoord bereikt, de zogeheten Bali Package. Nu is daar in Nairobi een vervolg aan gegeven.

Afgesproken is dat de Europese Unie in 2017 haar exportsubsidies definitief afschaft. Europa heeft die subsidies overigens al enkele jaren op nul staan, maar kan ze wel nog toepassen wanneer daar aanleiding toe is.

Andere landen volgen

Vanaf 2019 moeten ook ontwikkelingslanden exportsubsidies afschaffen. In 2020 schaffen Zwitserland, Noorwegen en Canada exportsubsidies af op verwerkte producten als zuivel en varkensvlees.

'Exportsubsidies zijn een beleid waar wij in Europa al lang niet meer voor staan', reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'Dat andere landen er nu ook van af stappen, is een goede zaak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer